Veckans låt: Iron Sound – Cognitive Dissident

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den brittiska fashwave-artisten Iron Sound med låten ”Cognitive Dissident”. Vi vill samtidigt passa på att dedikera den till (((DN:s))) egen fashwave-fantast Fredrik Strage.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Iron Sound är en artist från Storbritannien som producerar en typ av elektronisk musik som blivit populärt bland nationella i hela den västerländska världen. Musikstilen kallas för fashwave, men är internt i Nordiska motståndsrörelsen även känd som ”blip blop”.

Artister som Xurious och C Y B E R N Δ Z I började inledningsvis att sprida sin musik i Alt right-kretsar i samband med det amerikanska presidentvalet. Musiken i sig är ofta instrumental och ger uttryck för en slags futuristisk 80-talsnostalgi och en längtan efter en utlovad framtid för den västerländska civilisationen som aldrig blev av.

Veckans låt Cognitive Dissident kommer från Iron Sounds debut-EP Fugitive, som släpptes den första mars i år. Den presenteras med tanke på DN:s kulturskribent Fredrik Strage, som uppmärksammades under gårdagen på Nordfront med tanke på hans illa dolda förtjusning över kulturyttringar inom den nationella rörelsen. Som gammal synthare och 80-talsfantast har Strage skrivit flertalet krönikor om just fashwave.

Låttiteln syftar på att man är dissident i sin föreställningsvärld, men kan också anspela på det psykologiska begreppet kognitiv dissonans, som också passar in på Strage-temat. Wikipedia definierar kognitiv dissonans på följande sätt:

Kognitiv dissonans är en (obehaglig) känsla som uppstår när man har flera motsägelsefulla idéer samtidigt. Teorin om kognitiv dissonans är att människan har en drift att minska sin dissonans genom att ändra sina attityder, åsikter och handlingar. Dissonansen minskar genom att människan motiverar, klandrar och förnekar saker.

Med tanke på att Strage redan avslöjat att han har full koll på Nordfronts ”Veckans låt” hoppas redaktionen förstås att han uppskattar vårt låtval denna vecka.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments