Veckans låt: Du gamla, du fria

VECKANS LÅT. I dag är det Sveriges nationaldag, därför väljer vi att presentera Sveriges nationalsång. Du gamla, du fria är troligtvis ett av landets kändaste sångstycken.


Nationalsången framförd av vikingarockbandet Ultima Thule.


Här framförs nationalsången av det samhällskritiska bandet Svensk ungdom.

Du gamla, du fria skrevs av Richard Dybeck år 1884. Dybeck som egentligen var jurist är mest berömd som amatörfornforskare, folkminnesforskare och även diktare. Sången framfördes första gången vid en Aftonunderhållning med nordisk folkmusik samma år som den skrevs.

Du gamla, du fria är mycket inspirerad av skandinavismen som rådde under slutet av 1800-talet. Sången handlar mycket om det vackra norden och inte enkom om landet Sverige. I en tillkommen vers skriven av Louise Ahlén år 1910 omnämns dock Sverige och texten börjar med orden ”Jag städs vill dig tjäna, mitt älskade land”. Den fjärde versen räknas dock inte officiellt till den svenska nationalsången. Du gamla, du fria har genom åren fått flera andra tillägg, en del bortglömda och en del som fortfarande sjungs.

Något som är lite unikt med Du gamla, du fria är att sången aldrig officiellt genom politiska beslut blivit antagen som vår nationalsång. Trots detta har sången genom tradition kommit att bli vad vi associerar med Sverige och visst passar sången vårt land ypperligt.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments