Veckans låt: Den klara stjärnans höga natt

JULMUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront den nationalsocialistiska jullåten Hohe Nacht der klaren Sterne.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

1936 skrevs jullåten Hohe Nacht der klaren Sterne av den nationalsocialistiske poeten och musikern Hans Baumann. Baumann var engagerad inom Reichsjugendführung (Riksungdomsledningen), en organisation som översåg barn- och ungdomsverksamheten inom Jungvolk, Hitlerjugend och Bund Deutscher Mädel.

Hohe Nacht der klaren Sterne har inslag av naturmystik och referenser till de heliga eldar som hör Vintersolståndet till. De som i låten får symbolisera de ljus som frambringar solens återkomst är mödrarna.

Efter kriget blev Baumann satt i krigsfångenskap och sedan en känd barnboksförfattare. Hohe Nacht der klaren Sterne var mycket populär i både Östtyskland och Västtyskland och framförs än idag i Tyskland, trots klagomål om låtens ”hemska förflutna”.

Nedan två versioner av denna oerhört vackra och mäktiga jullåt:

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Caesar-AureliusVeraAnders Jonsson Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Anders Jonsson
Medlem

Tack för detta tips Nordfront redaktionen.

Det finns en vacker och hoppfull symbolik över denna julsångs tillblivelse och historia som jag tror är en allmännelig sanning:

Det som är bra, vackert och sant lever vidare genom tidevarven och historien, trots försök att förbjuda, stoppa eller kväsa det. Människan törstar efter det som är bra, gott och vackert.

Det går att stoppa undan det, gömma det eller försöka skapa missakting kring det, men det överlever på grund av dess kvalitet och inneboende skönhet.

Denna sanning gäller i högsta grad för nationalsocialismen.

Vera
Medlem

Ack vad vi sjöng den – sista julen 1944-45 – tack NSV skolan att jag fick med mig ett sådant ljust minne som avsked från Tyskland och – staden Thorn. En sista underbar jul i ett fritt Westpreussen.

Caesar-Aurelius
Medlem

Här är en film med i slutet av filmen mer historiskt korrekta filmbilder.

https://vk.com/caesar.guttersnipe?z=video453578850_456239392%2F489c420f4f40b70d75%2Fpl_wall_453578850