Veckans låt: Charlie Daniels – Simple Man

Av ,
Kulturskribent
2

MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Simple Man med countryartisten Charlie Daniels.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Charlie Daniels började sin karriär inom countrymusiken 1964 när han tillsammans med en vän skrev låten It hurts me som Elvis Presley sedan spelade in. Han spelade även gitarr och bas på tre av Bob Dylans album.

1971 släppte Daniels sitt första soloalbum, Charlie Daniels, och fick sin första stora hit med låten Uneasy rider 1973.

I Charlie Daniels repertoar ingår allt från banjo till fiol, det senare finns på Hank Williams Jr´s album Hank Williams Jr and friends från 1975.

1979 vann han även en Grammy för Best Country Vocal Performance med låten The Devil went down to Georgia, som året efter var med på soundtracket till filmen Urban Cowboy, i vilken Daniels gjorde en skådespelarinsats i. Skådespelarkarriären var inte över där, utan år 2000 var han med i två avsnitt av serien King of the hill från skaparna av Beavis and Butthead och fortsatte med diverse cameo uppdrag och reklamfilmer.

2003 utkom Daniels bok Ain’t No Rag: Freedom, Family, and the Flag där han publicerade ett öppet brev, Open Letter to the Hollywood Bunch, där han försvarade George W Bush’s Irakpolitik.

Titeln på boken är även titeln på en låt med Charlie Daniels Band, som han förbjöds att framföra på en minneskonsert för offren av 11 september 2001. Textraden “This ain’t no rag/it’s a flag/And we don’t wear it on our heads/It’s a symbol of the land where the good guys live” ansågs kunna förolämpa de folkslag som bär vissa huvudbonader. Daniels dök själv aldrig upp på konserten då han tyckte att om hans låt var för kränkande, så skulle även hans närvaro vara det.

Förutom detta blev Daniels invald i Country Music Hall of Fame 2016 och släppte 2018 en bok Let’s All Make the Day Count: The Everyday Wisdom of Charlie Daniels, med dagliga visdomsord och berättelser.

Låten Simple man kom ut 1989 och har lite av en politisk vinkling då den handlar om en hårt arbetande, ”vanlig” amerikansk man som hur hårt han än arbetar, ändå inte får lönen att räcka till samtidigt som politiker och kriminella får göra som de vill och komma undan med det. Han förespråkar hårdare straff för brottslingar, såsom dödsstraff, i det här fallet hängning för våldtäktsmän, langare och barnmisshandlare. Låttexten skapade stora kontroverser när den kom ut och den kan nog än i dag reta upp en och annan snöflinga.

Låttext:

I ain’t nothin’ but a simple man
They call me a redneck I reckon that I am
But there’s things going on
That make me mad down to the core.

I have to work like a dog to make ends meet
There’s crooked politicians and crime in the street
And I’m madder’n hell and I ain’t gonna take it no more.

We tell our kids to just say no
Then some panty waist judge lets a drug dealer go
Slaps him on the wrist and then he turns him back out on the town.

Now if I had my way with people sellin’ dope
I’d take a big tall tree and a short piece of rope
I’d hang ’em up high and let ’em swing ’til the sun goes down

Well, you know what’s wrong with the world today
People done gone and put their Bible’s away
They’re living by the law of the jungle not the law of the land
The good book says it so I know it’s the truth
An eye for and eye and a tooth for a tooth
You better watch where you go and remember where you been
That’s the way I see it I’m a Simple Man.

Now I’m the kinda man that’d not harm a mouse
But if I catch somebody breakin in my house
I’ve got twelve gauge shotgun waiting on the other side

So don’t go pushing me against my will
I don’t want to have to fight you but I dern sure will
So if you don’t want trouble then you’d better just pass me on by

As far as I’m concerned there ain’t no excuse
For the raping and the killing and the child abuse
And I’ve got a way to put an end to all that mess

Just take them rascals out in the swamp
Put ’em on their knees and tie ’em to a stump
Let the rattlers and the bugs and the alligators do the rest

You know what’s wrong with the world today
People done gone and put their Bible’s away
They’re living by the law of the jungle not the law of the land
The Good Book says it so I know it’s the truth
An eye for and eye and a tooth for a tooth
You better watch where you go and remember where you been
That’s the way I see it I’m a simple man

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Slipsen says:

  Hyffsad låt, frånsett glorifierandet av kristendomen och bibeln. Jag får inte ihop den religionen, anser att den är motsägelsefull för att inte tala om främmande. Vända andra kinden till och älska sin ”nästa” i ena andetaget och tillämpa dödsstraff(öga för ögaprincipen)i nästa, trots att ”du skall icke dräpa”.
  Nåväl, jag gillar countrymusik och ska inte snöa in på andra sidospår, även om låttexten hade kristna inslag och därav min reaktion.
  Det var även tråkigt och tragiskt att läsa att han stödjer och försvarade sionisten George W Bush och dennes helt onödiga invasionskrig i Irak. Saddam Hussein var ingen idol för min del men han gjorde gott för Irak. Bland annat byggde han bostäder och utrotade i princip analfabetismen i landet! Vill minnas att han nationaliserade oljeindustrin också så att pengarna skulle stanna i Irak och tillfalla det irakiska folket, vilket retade judarna som tror att de är det utvalda folket och äger världen. Därefter ”råkade han bli avsatt och avrättad av folket”, precis som general Muamar Ghaddaffi som även han gick emot den Evige med en plan om en Afrikansk valuta och ett dammprojekt som skulle ha kunnat förse stora delar av Afrika med rent vatten samt inledde ett samarbete med Silvio Berlusconi för att minska flyktingströmmarna till Europa. Detta kunde naturligtvis inte judarna acceptera.

  • Klaus says:

   Jag giller bluegrass (men inte gospel och amerikanska snyftaretexter). Instrumental amerikansk bluegrass är vanligtvis bäst.
   Charlie Daniels är nationell US-amerikan. Han sjunger om lögner (vad bra) men tror (trodde) på lögner som förintelsen i Auschwitz, CIA-lögner om Saddam Hussein och 9/11. Jag håller med Slipsen.


 • Lämna ett svar