Veckans låt: Bruce Dickinson – Shoot all the clowns

MUSIK. Nordfront presenterar denna vecka låten Shoot all the clowns med Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinson, från hans andra soloalbum Balls to Picasso som släpptes 1994.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Efter första maj-demonstrationen i Ludvika scrollade jag igenom reportaget med bilder på de så kallade motdemonstranterna och kom på mig själv med att nynna på Bruce Dickinsons gamla slagdänga Shoot all the clowns.

Jag vill här passa på att understryka att jag på intet sätt hyser åsikten att mötesstörarna borde skjutas. Tvärtom kan jag tycka att ”clowner mot nazism” och liknande faktiskt hör till när man demonstrerar, då de ju förutom ett gott skratt bidrar med en skarp kontrast som får själva demonstrationen att framstå som ett ännu seriösare alternativ. Något man även kunnat notera från år till år är att man bland clownerna finner mindre och mindre ”vanligt folk”. Men nog om detta.

Ludvikas clownbrigad med det tunga artilleriet i fronten..

Bruce Dickinson, känd från det brittiska hårdrocksbandet Iron Maiden, började sin musikaliska karriär för 40 år sedan som sångare i bandet Samson, på den tiden under artistnamnet ”Bruce Bruce”. Namnet härstammar från en sketch i Monty Pythons Flying Circus från 1970. Han medverkade på gruppens tre första album (det gör även Maiden-trummisen Clive Burr) innan han 1982 ersatte Iron Maidens dåvarande sångare Paul DiAnno och debuterade på den numera klassiska skivan The Number Of The Beast (för övrigt den sista med Clive Burr på trummor). Som kuriosa kan nämnas att musikvideon till Samsons låt Vice Versa skymtar förbi på en bioduk i skräckfilmen The Incubus från samma år.

Efter ytterligare fyra album (Piece of mind, Powerslave, Somewhere in time och Seventh son of a seventh son) tyckte Bruce Dickinson att det var dags att göra någonting annat och slog sig ihop med den holländska gitarristen Janick Gers (tidigare i bl.a. Ian Gillans band Gillan) för att spela in låten Bring your daughter to the slaughter till skräckfilmen A Nightmare on Elmstreet 5 – The Dream Child (1989). Låten skulle egentligen vara med på Bruce Dickinsons första soloskiva Tattooed Millionaire men när Iron Maidens basist Steve Harris hörde låten övertalade han Dickinson att istället spela in låten på nytt med Iron Maiden och den dök sedermera upp på deras nästa album No prayer for the dying från 1990. Janick Gers ersatte samtidigt Adrian Smith som bandets gitarrist.

Bruce Dickinson stannade kvar för inspelningen av ännu en skiva, Fear of the Dark (1992) men beslutade sig efter turnen för att lämna bandet. Han ersattes av Blaze Bayley som medverkar på det lyckade albumet The X Factor (1995) och den mindre lyckade Virtual XI från 1998 (som dock innehåller den förträffliga låten The Clansman).

Dickinson släppte under samma period tre soloalbum: Balls to Picasso (som veckans låt är tagen från), Skunkworks (ursprungligen skulle skivan släppas under bandnamnet Skunkworks men han gav i slutändan ut den under eget namn) och den kanske bästa, Accident of Birth (som när den släpptes faktiskt nästan lät mer som Iron Maiden än vad Iron Maiden själva gjorde, detta kan ha sin förklaring i att Adrian Smith medverkar på gitarr).

Vid millenieskiftet återförenades både Adrian Smith och Bruce Dickinson med Iron Maiden för inspelningen av Brave New World (albumtiteln är lånad från Aldous Huxleys dystopiska roman från 1931) och är i skrivande stund fortfarande med i bandet. Bruce Dickinson släppte en sista (?) soloskiva, Tyranny of Souls 2005. Omslaget är ett verk av den tyske konstnären Hans Memling.

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PålästnordboKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

And then ”let’s all drink to the death of a clown”
https://youtu.be/FsHjvJ1aw40

nordbo
Medlem

Förr i tiden så var det äldre gummor/gubbar framför en eldbrasa som gärna ville berätta saker för kidsen som låg på golvet med sina halvtrötta ögon uppåt. Den tiden är förbi tyvärr och idag är det NMR som tagit över rollen som BERÄTTARE/BELYSARE om hur saker och ting verkligen hänger ihop i samhället. Ni BERÄTTAR/BELYSER för de vuxna istället som ligger ner med sina halvtrötta/simmiga ögon upp emot er och det gör ni med tålamod och en bedrift som saknar motstycke i svensk historia. Vad jag menar med det här är att allt är av intresse det ni gör oavsett… Läs mer »

Påläst
Medlem

”Kidsen” är ett osvenskt och otroligt fult ord. Borde inte användas av svenska nationalister.