Växtnamn innehållandes ”jude” byts ut – ”kan uppfattas som stötande”

INRIKES. Man väljer nu att byta ut väletablerade växtnamn som innehåller ordet ”jude”, vilka anses kunna vara ”stötande och nedsättande”.

Vandrande jude går nu samma öde till mötes som negerbollen.

Svensk kulturväxtdatabas (SKUD) har nu beslutat att byta ut väletablerade växtnamn innehållandes ordet ”jude” då de ”kan verka stötande”.

Incitamentet sägs komma från handeln som ska ha flaggat för att växtnamnen judekörs (Physalis alkekengi) samt vandrande jude (Tradescantia fluminensis) inte längre ”klingar väl med samtiden och istället kan användas nedsättande”.

SKUD skriver i ett pressmeddelande:

Vi är alla en del av världen. Informationsspridning är i dag blixtsnabb via internet. Tyvärr är det inte bara positiva krafter som verkar på nätet. Mindre omdömesgilla personer fortsätter att sprida nedsättande namn och uttryck i t.ex. sociala media. SKUDs dataansvariga har därför beslutat att byta ut flera sedan länge väletablerade växtnamn, som idag kan verka stötande.

Namnet judekörs har traditionellt syftat på växtens frukt som är omgiven av ett orange foder, men enligt vissa ska namnet istället syfta på den rödgula slöja som judinnor brukade bära.

Medan namnet vandrande jude sägs anspela på en mytisk gestalt, ”den vandrande juden”, som sägs ha nekat Jesus vila under vägen till Golgata och därmed blivit dömd till att vandra för evigt intill domedagen.

Judekörs kommer istället att heta japansk lykta och vandrande jude får namnet skvallerreva.

Källa:
SKUD fortsätter att sanera flera förmodat stötande inhemska namn

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om