YTTRANDEFRIHET. Efter att konstnären Dan Park dömts till fängelse för sina bilder, har Nya Tider publicerat en krönika där chefredaktören Vavra Suk luftar sina tankar kring yttrandefriheten i dagens Sverige.

Gatukonstnären Dan Park är en av Sveriges mest rutinerade åsiktsbrottslingar. Foto: NF.

Vavra Suk, chefredaktör för den alternativa nyhetstidningen Nya Tider, har med anledning av fängelsedomen mot konstnären Dan Park i en krönika luftat sina tankar kring yttrandefriheten i dagens Sverige.

Suk skriver att ”i Sverige kan man gå naken längs gatan så länge man är homosexuell” och ”Stockholms tunnelbana pryds av menstruerande kvinnor”. Han tar även upp det faktum att ett ”konstverk” som föreställer Jesus nedsänkt i urin hyllas i självaste domkyrkan. Men gränsen går tydligen vid politisk satir på elskåp och papperskorgar.

Etablissemanget efterfrågar konst som ska ”utmana normer” och ”ifrågasätta invanda frågeställningar”, men när Park gör just detta grips han av polisen. ”Till och med när han lägger ut en skärmdump på nätet där någon annan har tagit ett foto av hans konst, så blir han åtalad och dömd.”, noterar Suk.

Detta väcker, enligt Suk, frågan om det är tillåtet att ens nämna vilka bilder som Park dömts för. Ingen vet nämligen exakt var gränsen går för vad som är lagligt i dagens Sverige, då gummiparagrafen om ”Lagen om hets mot folkgrupp” medvetet har gjorts luddig och tillämpningen av den har förändrats till att efterhand bli mera omfattande och förtryckande.

Numera räcker det att säga ett visst ord eller visa en viss runa i ’fel’ sammanhang för att bli dömd.” skriver Suk.

Suk nämner flera andra exempel, till exempel ett fall där en 68-årig kvinna dömdes för att ha skrivit att alla afrikaner i Sverige borde skickas ut. Detta föranledde Nya Tider att ställa frågan till domarna hur många afrikaner man måste vilja ha i landet för att inte vara kriminell.

Suk avslutar med orden ”Uppenbart är att ordet är fritt bara så länge man tycker som makten. Som Park säger, samma ’yttrandefrihet’ har man i Nordkorea också.

Källa:
Konstnär i fängelse – är det verkligen Sverige?


  • Publicerad:
    2019-08-07 19:50