Vatikanen attackerar queerteorin: ”Människan är inte fri att välja sitt kön”

UTRIKES. I ett dokument som nu får stor uppmärksamhet hävdar Vatikanen att människan skapas till man eller kvinna och är inte alls fri att välja sitt kön. Kyrkans uttalande uppfattas av vissa som ett angrepp på transpersoner.

Vatikanen i Rom (bild: Pixabay).

Kongregationen för katolsk utbildning ger i ett 30-sidigt dokument riktlinjer för katolska skolor, men också för lärare och föräldrar i andra sammanhang, kring hur de ska hantera frågor om sexualitet och identitet. Dokumentet kallas ”Till man och kvinna skapade Han dem”.

Dokumentet blev offentligt i måndags, och har redan fått stor uppmärksamhet i medier över hela världen. Många menar att det är ett direkt angrepp på transpersoner då det nu i många länder arrangeras Prideveckor med fokus på HBTQ-frågor.

I dokumentet diskuteras speciellt modern genusvetenskap och queerteori. En bärande idé inom queerteori är att könet främst är en social konstruktion. Varje människa är enligt denna idé fri att välja om hon vill vara man, kvinna eller kanske ett tredje kön.

Men Vatikanen ser med oro på att idéer om könsdysfori fått så stor spridning idag. Man menar att genusteori leder till ”en rörelse bort från det naturliga” och varnar för att familjen destabiliseras när könsskillnader suddas ut. Att försöka upplösa normen om manligt och kvinnligt och skapa gränsöverskridande sexuella uttryck menar Vatikanen bara är en form av provokation.

Vatikanens dokument utgår i stället ifrån att Gud, enligt Skapelseberättelsen, skapade människan till man och kvinna. Kongregationen menar att denna syn också har stöd i naturen, då till exempel foster är antingen manliga eller kvinnliga redan från befruktningen.

Vissa katoliker har dock reagerat kritiskt mot dokumentet. Den amerikanske jesuitprästen James Martin menar till exempel att det kommer användas mot transpersoner, och undergräva deras rätt att existera.

Källa:
Vatikanen: Människan är inte fri att välja sitt kön

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EthnyGrottbjörnenVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Ja, vägen till himmelen är fullt av snubbelstenar, det gäller att inte ramla pladask före målet. Att gräva upp dem är väl för mycket begärt? (Tänk kryptisk)

Grottbjörnen
Medlem

Många transpersoner vill väl inte ens dit, med tanke på att de klär ut sig till demoner osv. är det av okunskap så är det patetiskt, är det medvetet så är det inte klokt.

Ethny
Medlem

Tacka (((HBQTXYZ)))-rörelsen för att de får unga psykiskt sjuka när de förändras naturligt och tror då, pga riktad politisk antivit propaganda mot barn, att det är något fel på dem istället. Hur många upplevde ”könsdysfori” för bara 10-20 år sedan? Hur många upplevde det för 50 år sedan? Någon enstaka kan jag tänka mig pga psykisk störning, men att det nu är så höga antal är pga den agenda som de (((utvalda))) riktar mot de oskyldiga offren. Bara en väldigt liten del av deras folkmords-plan gentemot vita. Skapa kaos och problem som leder till dekadent och destruktivt leverne. Påminner lite… Läs mer »

Ethny
Medlem

Edit som jag glömde lägga in – Mycket pedofili i Vatikanstaden också, vad kommer det sig tro.