Västvärldens Rysslandssanktioner drabbar norrländska arbetare

INRIKES. Över 400 arbetare i Sundsvall kan bli arbetslösa, på grund av att USA:s sanktioner nu även drabbar Norrland. Alla leveranser från företaget Kubal har redan stoppats men nu har den aggressiva supermakten tillkännagivet en tidsfrist fram till oktober.

USA:s sanktioner mot Ryssland innebär att storföretaget Kubal i Sundsvall kan tvingas i konkurs. Detta eftersom USA vill sätta press på företagets ägare, mångmiljardären och oligarken Oleg Deripaska, i syfte att få honom att samarbeta med USA mot Ryssland.

Historien är komplicerad eftersom Deripaska av USA anklagas för att ha stött USA:s president Donald Trump i presidentvalet, en dödssynd enligt USA. Som framgår av resonemanget är det inte Trump eller folkvalda som styr USA i praktiken, utan den så kallade Djupa staten.

Eftersom Deripaska hittills inte gått med på att samarbeta med USA mot Rysslands president Vladimir Putin har han utsatts för sanktioner. Det senaste tricket i USA:s verktygslåda är en utpressningstaktik där man föreslår att Putin kan rädda Kubal genom att olagligt ta ifrån Deripaska hans företag. Något som sannolikt skulle göra Deripaska ovän med Putin, och möjligen samarbetsvillig gentemot USA.

Över 400 personer jobbar på Kubal i Sundsvall, som är det enda aluminiumsmältverket i Sverige. Sammanlagt samlar branschorganisationen Svensk Aluminium ett femtiotal medlemsföretag med totalt omkring 10 000 lönearbetare.

Kubal ägs av den ryska aluminumjätten Rusal som ägs av Basic Element, som i sin tur är helt ägt av miljardären Oleg Deripaska. Deripaska inte bara äger Rusal, utan styr även företaget direkt genom micromanagement vid behov.

Fattig bonddräng blev Rysslands rikaste
Deripaska var innan finanskrisen 2008 Rysslands rikaste man. Detta trots att han växte upp på en fattig bondgård i södra Ryssland och uppfostrades av sina morföräldrar, som var kosacker. Som ungdom utbildade han sig till bland annat teoretisk fysiker, men Michail Gorbatjovs och Boris Jeltsins kollaps av landet gjorde honom arbetslös.

Enligt israeliska tidningar har Deripaska även ett judisk ursprung, och har besökt Israel tillsammans med den brittisk-judiske adelsmannen Lord Nathaniel Rothschild. Förutom Rothschild har Deripaska även kopplingar till Jeltsin-familjen, till Tony Blairs ”nya” socialdemokrater och David Camerons ”nya” konservativa i Storbritannien.

Det var Deripaska som var huvudperson i den klassiska filmen där Putin efter sitt maktövertagande tvingar de så kallade judiska oligarkerna att sluta plundra Rysslands ekonomi.


Deripask försöker ”stjäla” Putins penna.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments