Världsmakter motsätter sig USA:s tänkta kupp i Venezuela

UTRIKES. Ryssland, Kina och Turkiet återfinns bland de länder som motsätter sig USA:s tänkta regimskifte i Venezuela.

Efter att Venezuelas oppositionsfigur Juan Guaido tidigare i år utnämnt sig själv till ställföreträdande president dröjde det inte länge innan USA, tillsammans med flera sydamerikanska allierade, gav honom sitt stöd.

Under gårdagen ökade USA trycket mot Venezuelas socialistiska regering, ledd av Nicolas Maduro, genom att införa hårda sanktioner mot landets viktiga oljeindustri. Under den presskonferens där sanktionerna tillkännagavs visade USA:s nationelle säkerhetsrådgivare, den Israeldyrkande höken John Bolton, upp en papperslapp där man kunde läsa”5000 troops to Colombia”. Colombia är granne med Venezuela och styrs av en högerregering som är allierad med USA. Donald Trump har dessutom tidigare hotat Venezuela med en militär intervention.

John Bolton har nyligen öppet sagt att det hade inneburit en ”stor skillnad ekonomiskt för USA” ifall USA kunde ”ha amerikanska oljeföretag som investerar i samt producerar oljan i Venezuela”.

Ryssland och Kina motsätter sig USA:s tilltänkta ”regimskifte”
USA:s imperialistiska verksamhet har inte tagits väl emot av Ryssland, Kina och Turkiet.

— Amerikanska företag som verkar i Venezuela berörs inte av sanktionerna. De vill helt enkelt omkullkasta regeringen och samtidigt tjäna pengar på det, kommenterade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som menade att USA betett sig ”cyniskt”.

Kina har meddelat att de stöder Maduro och kommer sända en speciell delegation till dennes invigningsceremoni.

— Washington bör bära ansvaret för de allvarliga konsekvenser [som härstammar] från detta, menar Kinas utrikesdepartements talesman Geng Shuang.

Även Natolandet Turkiet, som på senare år allt mer allierat sig med Ryssland, stöder Nicolas Maduro och den socialistiska regeringen.

Venezuela har länge varit en nagel i ögat på globalister. Redan år 2002 under Hugo Chávez utsattes landet för en USA-stödd kupp, som dock stoppades av massiva folkliga protester och en motkupp från delar av militären.

Källor:
”5,000 troops to Colombia”? Nation responds to Bolton’s note
‘Cynical’ US sanctions meant to confiscate Venezuela’s assets – Lavrov
China opposes sanctions against Venezuela, says US will be responsible for consequences
Iran, Turkey, Russia warn US against meddling in domestic affairs of Venezuela

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
André DevecseriKlausFredrikaSverker Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sverker
Medlem

Som av en slump, så har Brittiska centralbanken sagt nej till att lämna tillbaka Venezuelas guldreserv.
https://www.bullionstar.com/blogs/ronan-manly/bank-of-englands-refusal-to-return-venezuelas-gold-sets-a-worrying-precedent/

Lustigt att det alltid är så att (((någon))) sett till så att de flesta länders guldreserv antingen försvinner (Irak, Lybien, m. fl., eller helt enkelt förvägras få tillbaka (Tyskland, Sverige, m.fl.) Ja, i dårarnas paradis Sverige, så har vår skitregering inte ens vågat be att få tillbaka vår guldreserv.
Den eviga slumpen, som sagt.
Nånting med den eviga juden att göra?

Fredrika
Medlem

Jaha, är det Ryssland och Kina som rubriken pekar på, då är det inte så konstigt. Jag tänkte först ”hur är det möjligt, vilka världsmakter vågar mer än komma med lama förmaningar mot den internationella Makten som vill skada Venezuela?” Men Ryssland och Kina har fortfarande råd att tala klarspråk. Att Turkiet också gör det gör att jag motvilligt känner lite beundran. Ännu en bräcka gentemot det alltmer instabila Nato, vilket USA och Israel inte har råd med. Potentiellt också en konflikt mellan Turkiet och Israel om framtida gasexport. Och fähunden Stefan Löfven ger sitt tysta medgivande till Venezuelas undergång.… Läs mer »

Sverker
Medlem

Hur många känner till att Löfven var fackpamp på BAE i Karlskoga, ett av världens största vapenindustrier, med direkta kopplingar till den globala banksystemet, och sålunda med dom (((omnämnbara)))?

Klaus
Medlem

Jag har aldrig betraktad varken US-amerikaner eller britter som Tysklands vänner. NATO är försvarsorganisationen som ska förhindra krig på USAs mark och säkra den anglo-amerikansk-judiska makten. Amerikaner är amerikaner, inga européer.

André Devecseri
Medlem

Vita amerikaner är i grunden européer, precis som australier och kanadensare, om än förslavade av (((systemet)))