Världskrigsretorik över Syrien

UTRIKES. Hätska ordkrig stormakter emellan, vapenskrammel och FN-möten. Dagens Syrien är en krutdurk.

Det väst-, Israel- och gulfstatsinstigerade inbördeskriget i Syrien har slutligen, efter sju års strider, börjat närma sig sitt slut. Landets president Bashar al-Assad har tack vare stöd från Iran, Hizbollah och framförallt Ryssland lyckats slå tillbaka de flesta av de mångtaliga islamistgrupper som opererat och till viss del fortfarande opererar i landet.

I skenet av detta talade USA:s president Donald Trump i slutet av mars om att dra sig tillbaka från Syrien.

— Vi kommer att lämna Syrien väldigt snart. Låt andra människor ta hand om det nu, sa Trump.

Även om presidenten övertalades av krigshökar i bland annat utrikesdepartementet att behålla USA:s cirka 2 000 soldater i landet var signalerna tydliga. Regeringsstyrkorna kommer segra, rebellerna hänger på repet.

I lördags kom så, helt plötsligt, uppgifter om att en kemvapenattack med okänt antal offer ägt rum i Douma öster om huvudstaden Damaskus. Uppgifterna kom från rebellkällor och snabbt började västvärlden, däribland en återigen tvärvändande Trump, att beskylla Assad, Iran och Ryssland för det påstådda dådet.

Inte bara USA utan även Frankrike och Storbritannien ställde sig bakom anklagelserna mot Assad. Under måndagen meddelade Trump dessutom att ”några viktiga beslut” angående Syrien kommer att tas inom 24-48 timmar. På frågan om det innebar militära aktioner från USA svarade presidenten att ”ingenting är otänkbart”.

Syrien själva har, liksom flertalet högt uppsatta ryska företrädare, förnekat anklagelserna och till och med sagt att ingen kemvapenattack överhuvudtaget ägt rum. Ryska militärer på plats har också under flera veckors tid varnat för att rebeller ledda av USA kommer att försöka iscensätta en kemvapenattack i syfte att få militärt stöd från väst.

Antingen ägde den påstådda kemvapenattacken rum efter ett resonemang likt detta. Eller så var det hela en falskflaggattack ämnad att skapa exakt de rebellvänliga reaktioner som västglobalisterna hittills uppvisat.

— Ni vill inte höra att inga bevis för en kemisk attack har funnits i Douma. Ni har bara sökt efter en ursäkt (för att attackera Syrien) vilket ivrigt framställdes av provokatörerna i Vita hjälmarna, sa Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia under ett FN-sammanträde under gårdagen.

FN:s säkerhetsråd har trots tre olika förslag misslyckats med att komma överens om hur en utredning av den påstådda kemvapenattacken ska se ut. De båda vetorättsnationerna USA och Ryssland har haft flera invändningar mot den motsatta sidans förslag.

Efter att Trump i praktiken hotat om en amerikansk militär intervention i Syrien, något som faktiskt skedde för ungefär ett år sedan efter en liknande påstådd kemvapenattack i Khan Sheikhoun, gick Ryssland igår till motangrepp. Landets ambassadör i Syriens grannland Libanon, Alexander Zasypkin, meddelade då att Ryssland kommer att skjuta ner eventuella amerikanska robotar som skickas mot Syrien samt attackera de plattformar de avlossades ifrån. Detta skulle alltså innebära direkta krigshandlingar mellan Ryssland och USA!

I skrivande stund har Donald Trump dessutom ytterligare trappat upp ordkriget mellan de båda kärnvapennationerna. Som svar på Zasypkins löfte om att försvara Syriens regering twittrade Trump att Ryssland bör ”göra sig redo” eftersom ”fina och nya och ’smarta'” robotar är på väg. ”Ni borde inte samarbeta med ett gasdödande djur som dödar sitt eget folk och njuter av det” avslutade Trump.

Turkiets invasion av norra Syrien
Även om situationen i Syriens kurddominerade norra delar bleknar i jämförelse med påstådda kemvapenattacker och det efterföljande stormaktspelet bör även den också nämnas.

Efter att USA i början av året annonserat att de planerat att skapa en 30 000 man stark gränsstyrka, till stor del utgjord av amerikanernas kurdiska allierade, nära gränsen med Turkiet valde de sistnämnda att invadera norra Syrien. Efter nära tre månader har ”Operation olivkvist”, som president Recep Tayyip Erdoğan döpt invasionen, resulterat i ett turkiskt erövrande av den syriska tillika kurddominerade regionen Afrin samt tal om ytterligare militära operationer i den angränsande staden Manbij där USA har militärbaser. Turkiet har till och med utfört operationer i norra Irak i jakt på kurdiska ”terrorister”, vilket är deras benämning på de kurder som tagit upp vapen mot Islamiska staten (IS) och som i varierande grad stöder kurdiskt självstyre i regionen.

Situationen är extra intrikat i och med att både USA, som alltså stött kurdernas kamp mot IS, och Turkiet båda är med i krigsorganisationen Nato.

Källor:
US, France and Britain agree to respond to Syrian gas attack
US training Syria militants for false flag chemical attack as basis for airstrikes – Russian MoD
‘We hope you come to your senses’: Russia warns US against illegal Syria strike
UNSC fails to pass 3 resolutions on Syria ’chem attack’ as Russia calls for restraint
Trump says ’major decisions’ on Syria coming in next 24 to 48 hours
Any US missiles fired at Syria will be shot down, launch sites targeted – Russian envoy to Lebanon
Turkish president discloses number of terrorists killed in northern Iraq

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

13
Lämna en kommentar

Please Login to comment
9 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
USA ATTACKERAR SYRIEN timmar innan kemvapen-experter från OPCW anläder | Nordfront.senordboRandalfTrump vänder igen - vill bli vän med Ryssland | Nordfront.seLars Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
имя
Medlem

Ja och när man ser människor runt sig dagligen pratar de ändå bara om vardagliga saker. Antyder man försiktigt att vi kan vara timmar från att se ett plötsligt bländande sken blir de antingen obekväma eller tar det som ett skämt. Närmare ett nukleärt förintelsekrig har vi aldrig varit. Passa på att njut av naturen medans den finns kvar.

Fredrika
Medlem

Den förintelse du skriver om skulle vara som nektar i munnen för förintelsekulturens frambärare. Oy vey för den förintelse de alltid har blivit utsatta för. Måste förinta de ”onda” grannarna i Mellanöstern för att förhindra att Syrien uppför gaskammare byggda med tysk teknik för att gasa ihjäl judar (Detta skrev tidningar i Israel om på 90-talet att irakierna
gjorde — det är bara att återanvända samma lögner om och om igen!)

имя
Medlem

Ja den här förintelsen blir storslagen. Den drabbar ffa norra hemisfären där mest vita bor. Med påföljande atomvinter kan nog visserligen mosaiska folkgrupper råka lite illa ut, även om de består av överlevare.

Fredrika
Medlem

Reagan ansågs smågalen men Trump är helgalen. Detta är samma sak som Hillary Clinton lovade Isarel att göra. Alla gör allt för terrorstaten Israels skull. Till och med den judiska storskaliga terroristen Henry Kissinger sade om Israel: ”Genom att förena målmedveten ihärdighet med en invecklad taktik låter de motparten behålla endast den sista återstod av klart förstånd och tankesammanhang han behöver för att kunna skriva under slutdokumentet”. Detta verkar ha hänt Trump. Han verkar ju helt körd i huvudet. Åtminstone överkörd. Av Israels krigslobby och Satanyahu. Under tiden ska det bli ”krig” i Göteborg imorgon. Mellan 10-15 kommer en terrorlastbil… Läs mer »

Deva
Medlem
Deva

Det känns mer och mer som hela situationen är riggad och ibland säger en bild mer än 1000 ord: rt.com/news/423800-nebenzia-haley-kiss-shake-hands/ Centralbankerna i både USA, Ryssland och t.e.x Kina kontrolleras väl av samma familj/nätverk/intressen? Hur kan dessutom fortfarande Ryssland/Putin hålla en så vänlig relation med Israel och låta dem helt fritt, under flera år anfalla Iranska mål i Syrien? Man fördömer alltså USA/Natos hot men är helt tysta när det gäller Israel som redan bombat? Om Nato nu går in och bombar viktiga mål i Syrien, varför ger man fienden flera dagar på sig att utrymma baserna? Vad som sker nu… Läs mer »

Anders Jonsson
Medlem

Gab.ai är bra när det gäller information. Där censureras ingenting och där skriver till exempel systemkritiska amerikaner mycket om hur JUDARNA styr USA:s politik.

Deva
Medlem
Deva

Jag håller med generellt, men för händelseutvecklingen i Syrien specifikt tror jag twitter kontot är lite bättre. Dom håller koll på hundratals källor som följer händelseutvecklingen och uppdaterar direkt när ny information släppts.

Om du känner till något liknande konto på gab.ai, dela gärna en länk till det.

Sigfrid
Medlem

Allt detta dödande i Syrien bara för att skurkstaten Israel ska vara nöjd.

Lars
Medlem

Frågan är: vem tjänar på en kemattack i detta läge av ”inbördeskriget”?
Knappast ASSAD.
Den som tjänar på en kemattack är den som håller på att förlora kriget. Då offrar man hellre sina egna anhängare.

trackback

[…] skrev tidigare idag en artikel om det kraftigt upptrappade retoriska läget angående konflikten i Syrien, där de båda […]

Randalf
Medlem

Ett tips.

Kolla upp vad Q-anon är för något.

Syrien situationen är väldigt lik den i Nordkorea där Trump bjöd på en mycket stor show.

Samma sak denna gången och även med insatsstyrkan som skickas(dvs de militära fartygen) så tar de även denna gången ca 10 dagar att komma fram vilket är tillräcklig tid för Ryssland och Syrien att lägga fram bevis för att kunna peka på terroristerna och de bakom dom.

nordbo
Medlem

Med tanke på hur Trump har kunnat bygga upp sin rikedom och ”imperium” måste han först gå igenom ett gäng New York judar för att vissa avtal skall bli satta – när väl presidentskapet blev satt senare så började det väldigt bra med en del genomföranden men vände tvärt efter ca:1 år – det blev omplaceringar rund deras runda bord inför (((median))) skulle ta blixtrar och de som satt närmast Trump är gränslösa globalister.

Nu börjar det bli väldiga kast genom hans twitter som är minst sagt allvarligt – man ”börjar” undra hur liten roll han har som pjesident egentligen.

trackback

[…] LÄS ÄVEN: Världskrigsretorik över Syrien […]