FRANKRIKE. Förra veckan genomfördes i Frankrike den första hjärttransplantationen med ett konstgjort hjärta som inte är beroende av någon pump utanför den mänskliga kroppen. Konstgjorda hjärtan har hittills alltid varit beroende av otymplig mekanik utanför kroppen.

Detta hjärta härmar hjärtmuskelsammandragningar och innehåller sensorer som anpassar blodflödet till patientens rörelser. Det drivs av externa, bärbara litium-jon-batterier. Inne i hjärtat, är ytor som kommer i kontakt med mänskligt blod delvis gjorda av kemiskt behandlade djurvävnader, som kallas ”biomaterial”, eller ett ”pseudo-skin” av biosyntetiska mikroporösa vävnader istället för syntetiska material såsom plast som kan orsaka blodproppar.

Den franske hjärtkirurgen professor Alain Carpentier är hjärnan bakom det konstgjorda hjärtat som utvecklats av det franska företaget Carmat som nu har godkänts av de franska myndigheterna för försök på människa.

Redan är 2008 meddelade Carpentier att ett helt implanterbart konstgjort hjärta kommer att vara redo för klinisk prövning från och med 2011, och ett alternativ till transplantation under 2013. Forskarlag i USA såväl som i Japan och Korea tävlar om att producera liknande projekt.

Källa:
France’s Carmat implants its first artificial heart in human


  • Publicerad:
    2013-12-23 12:45