Varg Vikernes dömd för ”hets mot folkgrupp”

FRANKRIKE. Varg Vikernes dömdes idag för ”hets mot folkgrupp” och för att ha ”rättfärdigat krigsförbrytelser”. Påföljden blev strängare än vad åklagaren yrkat på.

Capture31-460x266

Idag föll domen mot 41-årige Varg Vikernes, vars officiella namn är Louis Cachet. Vikernes ställdes inför fransk domstol för att ha ”anstiftat till rashat eller religiöst hat” på sin hemsida, Thulean Perspective, samt för att ha ”rättfärdigat krigsförbrytelser” (Apologie de crimes de guerre).

Villkorlig dom och böter
Vikernes fanns skyldig på båda punkterna och dömdes till sex månaders villkorlig dom samt böter på 8000 euro. Domen blev därmed strängare än vad åklagaren yrkat på, nämligen fyra till sex månaders villkorlig dom och böter på 5000 euro.

I tillägg ska Vikernes betala 1500 euro i rättskostnader samt en ”symbolisk” summa på 1 euro till vardera av de två organisationerna SOS Rasism och Internationell liga mot rasism.

Varg Vikernes har tidigare tillkännagjort att han kommer överklaga en fällande dom.

Fallet
Under rättegången, som ägde rum den 3 juni i år, hävdade Vikernes att bevisen som åklagarna använde mot honom var falska samt att polisen hade fabricerat bevis.

Vikernes advokat, Julien Freyssinet, har tidigare sagt till norska NRK att fallet mot Vikernes är en desperat åtgärd av den franska polisen efter den dramatiska polisinsatsen i sommar i fjol.

Bakgrund
Varg Vikernes och hans fru Marie Cachet greps den 16 juli i fjol i sitt hem i Salon-la-Tour i Corrèze i och med att säkerhetspolisen stormade parets hem. Polisen misstänkte att de två planerade terrordåd. Skälet till misstankarna ska ha varit inlägg på Vikernes hemsida, att han var en av många mottagare av Anders Behring Breiviks manifest och att hans fru införskaffat fyra jaktgevär.

afp000559446-2wHEl7lhTq-460x258

De två blev snabbt frikända från terrormisstankarna, men Vikernes åtalades senare för uttalandena han gjort på sin hemsida. Rättegången planerades ursprungligen äga rum den 17 oktober 2013 men sköts upp till den 3 juni 2014 eftersom åklagaren lagt till flera åtalspunkter som försvaret inte hade hunnit förbereda sig på.

Vikernes uttalade sig till NRK angående åtalet i oktober i fjol:

Detta är fabricerade bevis. Jag förstår inte vad jag står åtalad för. De har hittat sextio utkast på min hårddisk hemma, utkast som inte publicerats. Jag förstår inte hur det kan leda till åtal.

Fakta: ”Apologie de crimes de guerre”

”Apologie de crimes de guerre” är en gammal lag som idag specifikt används mot folk som har en annan uppfattning om andra världskrigets händelser än vad som står i historieböckerna.

Exempelvis blev revisionisten Vincent Reynoard dömd till två års fängelse år 2004 för att ha spridit en film, ”50 år av officiella lögner”, om inträffandena vid Oradour-sur-Glane där tyskarna påstås ha mördat och bränt hela befolkningen. Reynoard frikändes efter att ha överklagat och tagit fallet till en högre instans.

En annan som dömts för att ha brutit mot denna lag är Front Nationals tidigare partiledare och presidentkandidat Jean-Marie Le Pen. Han dömdes till 10 000 euro i böter för att ha sagt att Tysklands ockupation av Frankrike under andra världskriget ”inte var särskilt inhuman”.

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.

Källa:
Vikernes er dømt for oppfordring til rasehat

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments