Varg rymde från Orsa rovdjurspark – har nu avlivats

INRIKES. På lördagsmorgonen rymde en varg från Orsa rovdjurspark genom att ta sig över ett fyra meter högt elektriskt stängsel. Vargen hittades på eftermiddagen och avlivades.

Illustrationsbild.

Vid niotiden på lördagsmorgonen fick personer som var på skidläger på anläggningen Orsa Grönklitt se en varg springa över slalombacken. Varghägnen i den näraliggande Orsa rovdjurspark undersöktes och ett konstaterades vara tomt.

— Det är helt obegripligt att den tagit sig över ett så högt staket, säger Johan Sares, anläggningschef på Orsa rovdjurspark.

Staketet är tre meter högt och har ytterligare en meter tråd i toppen. Stora delar av staketet är strömförande.

— Det är inte något kostaket, du får en rejäl smäll om du sätter handen på det, den måste ha gått en rejäl match för att ta sig över, säger Sares och nämner också att man hittat blodspår som tyder på att vargen skadat sig när den klättrade över.

Efter upptäckten försattes rovdjursparken i krisläge och polis och länsstyrelse kopplades in för att genomföra eftersök. Under eftermiddagen meddelade Hans-Olov Hansson, som är naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarna, att vargen hade hittats och avlivats.

— Den sköts 3-5 kilometer från parken. Nu väntar vi på att den ska köras tillbaka hit, berättar han.

Vargen kom tidigare i veckan från en annan djurpark i södra Sverige och skulle acklimatiseras i ett eget hägn under några dagar.

Det är ännu inte klart varför vargen avlivades, men för Orsa rovdjurspark är det ett hårt slag.

— Den här vargen fick vi ju hit i slutet på veckan och det var en hane, och vi har en hona sedan tidigare, så tanken var ju att de skulle bilda en flock tillsammans. Så nu vart det ju inte så. Vi får se hur vi går vidare, säger Johan Sares.

Källa:
Varg rymde från djurpark under natten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LingonetTimoRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Vilket rovdjur skulle inte ta chansen att lämna fängelset? Vargen är ett flockdjur. I detta fall var hannen ute efter en hona.
Som en liten jämförelse. Min lilla hund ylar när jag är borta från bostaden trots att det finns sällskap.

Timo
Medlem

Helt sinnes sjukt hur man kan helt lagligt och med uppmuntran låsa in djur i trånga miljöer för andra att bara titta på.

Lingonet
Medlem

Fast jag är av annan mening när det gäller babianer, och lika för den slutliga lösningen för dem när de avviker.
De är farligare för samhället än en ensam varg!