Vårdpersonal anklagas för att inte lita på illegala invandrare

JUNSELE. Personal på vårdcentralen i Junsele upplever att invandare som befinner sig här illegalt ljuger om sina skador. Det finns en extremt motvillig attityd mot dessa människor, säger en sköterska som hoppade av för att börja arbeta som asylsköterska.

Distriktsköterskan slutade sitt arbete vid årsskiftet för att börja arbeta som asylsköterska med ansvar för bland annat hälsoundersökningar för asylsökare. Nu säger hon att personalen på sin tidigare arbetsplats varit ”extremt motvilliga” mot illegala invandrare och att de upplever att invandrarna simulerar sina skador.

– Det finns en extremt motvillig attityd mot dessa människor. Man vill ha så lite som möjligt med dem att göra. De blir inte tagna på allvar och man lyssnar inte på dem, man negligerar. Det finns också en väldigt stor okunskap – personalen förstår inte vad de varit med om, säger hon till P4 Västernorrland.

Sköterskan hävdar att hon blev utskälld av en läkare då hon ordnat en läkartid åt en illegal invandrare:

– Läkaren blev vansinnig och skrek på mig. Han undrade vad fan jag menade med att boka massa flyktingar på honom och att jag inte hade rätt att göra det. Han sa också att han fan inte tänkte skriva någon remiss till mammografin, det kunde hon vänta med tills hon fick uppehållstillstånd, säger hon.

Birgitta Olli, som är verksamhetschef på hälsocentralen, säger att hon tidigare inte fått några av dessa signaler men att hon nu ska utreda om anklagelserna stämmer.

– Jag tror det här beror på språksvårigheter. De förstår inte varandra rätt, säger hon.

Att asylsökande simulerar skador för att få permanent uppehållstillstånd och andra förmåner är något som Dr Thomas Jackson tidigare skrivit om i böckerna Veritofobi och Copycatbarnen vilka främst handlar om så kallade ”apatiska flyktingbarn”. Dr Jackson, som är psykiater och tidigare arbetat som expert för regeringen, menar att flyktingbarnen tvingas till sjukdomssimulering av sina föräldrar.

Källa:
Vårdpersonal anklagas för att kränka asylsökande

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments