Värdegrundsbuljongen

VÄRDEGRUND. Skribenten Joakim Ratatosk skriver metaforiskt om den allhärskande ”värdegrunden” såsom en buljong. Precis som en buljongtärning kan förändra smaken på en hel gryta så genomsyrar värdegrunden allt, samtidigt som den är billig, bekväm och enkel att svälja för så många.

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Vad är en värdegrund?

När ett nytt begrepp introduceras används ibland små knep för att få det etablerat hos den breda massan. Med små finurliga metaforer knyts okända eller nya fenomen samman med äldre och mer välkända funktioner för att helt enkelt överta alla dess egenskaper. Det har gjorts med framgång tidigare och liknelser som bostadsbubbla, datavirus och curlingförälder har blivit naturliga inslag i det vardagliga svenska språket.

Men ”värdegrund” är för många fortfarande ett svårbegripligt begrepp och saknar en sådan förklarande koppling och just därför är det dags att presentera:

Värdegrundsbuljongen!

Att producera värdegrundsbuljongen
Under den glättiga förpackningen och det silverglänsande omslagspapper som omsluter varje tärning finns ett ganska frånstötande innehåll som alltför få undersöker närmare. Men att koka fram en buljong har många likheter med att koka fram en värdegrund. På precis samma sätt som en buljong, är värdegrunden en produkt av många olika ingredienser som fått koka ner till endast det mest väsentliga; en liten tärning. Den är näst intill oätlig i denna form men är ändå en viktig ingrediens i allt den senare kommer blandas med. Många skulle nog dessutom påstå att just buljongens karaktär är det som skiljer en fantastisk sås eller gryta från en medioker.

Om vi tittar på några av ingredienserna i den värdegrund som idag används i soppan Sverige hittar vi följande:

Om alla tillämpningar ångas bort återstår till slut endast en väldigt liten men samtidigt komprimerad och gemensam essens. Frasen ”alla människors lika värde” är helt enkelt allt som återstår i kastrullens botten efter reduktionen. Detta är budskapet som säljs och det är också den form vi alla är bekanta med. Värdegrunden är på detta sätt en viktig gemensam komponent i alla dina värderingar, snarare än en egen enskild värdering.

Oavsett om det är svensk mat som lagas eller för den delen kinesisk eller afrikansk mat kan buljongtärningen alltid hitta sin plats, oavsett rätt. Den kan användas i alla kulturers matlagning, över hela världen.

Att marknadsföra och sälja
Själva tärningarna ser inte mycket ut för världen men de flesta skulle ändå hålla med om att dessa små och diskreta tärningar är lätta att svälja i sin helhet. Det är så enkelt, så bekvämt och så billigt.

För många kommer det nog inte som en överraskning att receptet och de flesta av råvarorna i denna produkt har sitt ursprung i (((storköket))). Den har sedan förpackats i en nedlagd skola i den tyska staden Frankfurt.

Svensk Buljongdistribution AB.

I Sverige distribueras buljongen från ”Svensk Buljongdistribution AB” med säte i Stockholm. Härifrån fördelas tärningar ut till hela landet och står för försörjningen 24 timmar om dygnet och 365 dagar om året. Värdegrundsbuljongen hade inte varit en sådan kommersiell succé om det inte vore för alla politiker, skådespelare och andra kändisar som lånat ut sina välbekanta ansikten i syfte att ytterligare öka försäljningssiffrorna.

Att tillaga buljongen hemma
Få äter buljongtärningar som de är utan lägger istället en tärning av detta halvfabrikat i de olika såser, grytor och rätter som de tillagar hemma. Har man väl lagt ner buljongtärningen mellan grytans öron kommer den att blanda sig och smälta samman med alla ingredienser som den blandas med. Buljongen blir hela maträttens struktur och bas vilka alla övriga ingredienser endast är en förlängning och tillämpning av.

På förpackningens baksida står att läsa att alla ingredienser utan problem kommer att blanda sig med varandra och att anrättningen kommer att smaka utsökt. Den senaste tiden har dock många upptäckt att trots att de blandar och vispar precis som man ska, skär det sig för vissa medan det i andra kök faktiskt kokar över ganska ordentligt. Andra problem är att många upptäckt att buljongförpackningar har sålts trots att bäst-före-datum passerats redan 2016.

Denna egentligen ganska oaptitliga produkt har något av en syntetisk bismak och är för den bekväme ett förenklat alternativ till den buljong som skulle kunna kokas ihop av lokalsamhällets allra mest smakrika och ljuvligt doftande råvaror. Så istället, ta dig tid att koka fram smaken av en rykande färsk hemlagad buljong och låt den bli grunden till det du serverar till dig själv, din familj och din närmaste omgivning.

/Joakim Ratatosk

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Karl ARokvikenKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Stora kök tillagar buljongtärningbuljong eftersom det går snabbt, och smaker det så koster det inte mycket.
Men vem som helst skulle avstå från onaturliga mattillsatser. Det kan knorrar i magen eftersom mat med buljongen (och tillsats mononatriumglutamat och E6xx) mättar inte.
Ät vad du vill men klaga inte efteråt.

Karl-Путин A
Medlem

Tänkte precis påpeka det där med alla E:n, konsistensgivare, smakförstärkare mm som buljongtärningarna innehåller. De är liksom kulturmarxismen både giftiga och vanebildande.

Buljongtärningarna har en speciell arom, liksom pulversåser mm från Knorr som många efter åratal av ”missbruk” upplever som naturligt och välsmakande, ungefär som en del som måste hälla tabasco på all mat för att den ska bli ”ätlig”.

Rokviken
Medlem

Att koka sin egen buljong är enkelt. Sök på nätet. Salt och andra smaker kan man tillsätta efter hand. Buljongen är en grund.

Karl-Путин A
Medlem

Det är mycket enkelt, tar inte särskilt mycket tid och slutresultatet blir gudomligt. Det finns inga seriösa (restaurang)kök som kör med buljongtärningar. Det mesta av råvarorna får man gratis vid hanteringen av livsmedlen. När det gäller animalisk buljong ska man tänka på att det som sitter närmast benen är det mest smakrika, gäller både fisk och kött. Skaldjursbuljong: Samla ihop allt skaldjursrens när familjen ätit skaldjur. ALLT ska användas och att familjemedlemmar slicka och sugit på skalen är inte det minsta ohygieniskt; renset ska kokas i ett par timmar och alla baciller kommer att dö. Lämplig kryddning av fisk- och… Läs mer »