Vänsterpartiet vill ge bistånd till Trumps fiender i USA

GLOBALISM. Vänstern vill ge 50 miljoner svenska skattekronor per år i demokrati-bistånd till ”rätt sida” av demokratin i USA.

Håkan Svenneling (V). Foto: Riksdagen.

Vänsterpartisten Håkan Svenneling som är riksdagsledamot och ledamot i riksdagens utrikesutskott vill ge ekonomiskt ”demokratibistånd” till så kallade människorättsorganisationer i USA som kämpar mot rasism och för fri abort. De ska få 50 miljoner kronor per år av svenska arbetares skattepengar, anser han.

Svenneling spinner vidare på de pågående raskravallerna i USA. Han hävdar att landets president Donald Trump inte lyssnar på sina motståndares varningar om vart landet är på väg. Han vill att USA:s ambassadör i Sverige, medgrundaren till PayPal Ken Howry, kallas upp till regeringen som en markering mot Trump.

— Sverige ger demokratibistånd till flera länder. Får man inte bukt på rasismen i USA får man inte bukt på strukturell rasism någonstans, det är därför detta är viktigt, säger Svenneling, och fortsätter:

— Vi har ett starkt bistånd för att vi vill påverka världen till det bättre. Om vi kan bidra till att USA blir mer demokratiskt, mindre rasistiskt och minska polisbrutaliteten, då är det en insats som gör världen bättre.

Svenneling säger att syftet med hans utspel är att skapa debatt. Han kommer att lägga demokratibiståndet till USA som ett inslag i Vänsterpartiets förslag till höstbudgeten. Detta trots att partiet inte är med och förhandlar om statsbudgeten med regeringen och samarbetspartierna, skriver Aftonbladet.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Harald says:

  Vänsterpartiet kommunisterna anser alltså officiellt att USA är ett mindre demokratiskt land än Sverige.

  Det verkar som om dom menar att det beror på att Obama inte är president längre och att Hillary ska tvingas vittna i domstol i september.

  Så det är symboliskt. För att väcka debatt vilket är viktigare än själva politiken tydligen. Debatteras inte rasismen tillräckligt? Är den viktigare än coronanödläget nu? Och klimatnödläget? Hur många nödlägen behöver dom för att få tillräckligt mycket uppmärksamhet?

 • Låter väldigt likt det våran Kina-ambassadör står åtalad för.

 • Wäring says:

  ”Demokrati” och ”rasism”, två ord du kan lära dig om du vill bli politiker. Det kan rentav vara de enda ord du behöver lära dig för att bli politiker.

 • Child-Of-God says:

  Fienden


 • Lämna ett svar