Vänsterextremist åtalas efter att ha vandaliserat målningen ”Karl XII:s likfärd”

BROTT. En vänsterextremist åtalas nu för grov skadegörelse efter att ha vandaliserat 1800-talsmålningen ”Karl XII:s likfärd”. Bilder på en övervakningskamera visar hur mannen fäster ett ”antinazistiskt” klistermärke på målningens ram. 

”Karl XII:s likfärd” vandaliserades. Foto: Polisen.

En 30-årig man åtalas nu för grov skadegörelse efter att ha vandaliserat den välkända 1800-talsmålningen ”Karl XII:s likfärd”. Den vänsterextrema mannen satte ett ”antinazistiskt” klistermärke på tavlans ram. På klistermärket stod det ”it’s ok to kill nazis”, eller ”det är ok att döda nazister”.

— Det är ju Karl XII på tavlan, han är ganska stor inom nazismen så jag tyckte det vore roligt att klistra dit klisterlappen, säger mannen i polisförhör.

Det var under ett besök på Nationalmuseum förra året som vandaliseringen utfördes. I samband med att väktare skulle föra bort mannen från platsen gjorde han kraftigt motstånd, och brottades sedermera ner på golvet av väktarna. Mannen nekar till brott.

Mässingskivan som klistermärket sattes på fick skruvas bort för att restaureras. Konservatorn på muséet berättar att det var en svår process att återställa skivan.

— Jag fick använda lacknafta för att sakta ta bort det bit för bit. Arbetet var svårt. Efter att jag fick bort klistermärket var jag tvungen att lägga ny guldplätering på plattan. Den blev inte återställd till 100 procent, säger konservatorn till Aftonbladet.

Tavlans värde uppskattas ligga på omkring 40 miljoner kronor.

Klistermärket som sattes upp på tavelramen. Foto: Polisen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments