Vänsterextrem rasism-studie kan innehålla fel

INRIKES. Socialdemokraternas rasism-studie som gjorts via Sametinget, Umeå universitet och en vänsterextrem HBTQ-same kan vara felaktig. Resultaten kan behöva ändras, varnar nu Umeå universitet.

För en tid sedan kunde Fjällsjö Nyheter rapportera om den stora studie om rasism mot samer som gjorts av en vänsterextrem HBTQ-same på en av Umeå universitets institutioner för identitetspolitik.

Utifrån sin akademiska logik ansåg Umeå universitet att det var lämpligast att den vetenskapliga studien gjordes av en politiskt engagerad vänsterextrem same, som bland annat startat den första samiska Pride-festivalen och som lett projektet Queering Sapmi.

Studien visade att de flesta samer utsätts för rasism. Men nu varnar Umeå universitet för att studien har utförts felaktigt. Interna granskningar visar att rapporten har formella och metodologiska brister, och att undersökningsmetoderna måste ”kompletteras”.

— Nu har vi hittat en del problem med metoddelen som behöver kompletteras, säger Per Axelsson som är lektor vid Institutionen för idé och samhällsstudier på Umeå universitet. Det är för tidigt att säga om resultaten behöver kompletteras, de brister som granskningen visat rör en del formella brister samt brister i metod.

Att resultaten kan komma att kompletteras betyder i praktiken att de kan komma att behöva ändras helt.

I början av året lämnade Samebyarna i Kiruna kommun samarbetet med kommunen med motiveringen att de utsätts för rasism av Socialdemokraterna och tjänstemännen som styr kommunen.

Även om det kan tyckas motsägelsefullt, är det inte ovanligt att samiska nationalister bemöts av rasism av anti-rasistiska svenska anti-nationalister, som bakbundna av sin ideologi ändå försöker tillvarata sin egen grupps intressen.

Det ökande antalet bråk i Norrlands inland är enligt forskare den ”mest allvarliga etniska konflikten i Sverige”. Bakgrunden är ofta stridigheter om jakten och i slutändan om äganderätten till landet.

Källa:
Vänsterextrem rasismstudie kan innehålla fel

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Jag förstår inte hur någon kan ta forskning bedriven på Umeå universitet på ens det minsta allvar. Jag menar, det är ju ett rent ideologinäste. Jag antar det är just den miljön som möjliggjort detta hafsverk till studie.