Vändningen: Salvini utanför regeringen – nyval ställs in

UTRIKES. Det verkar inte bli något nyval i Italien. I stället hamnar det allt mer populära Lega utanför regeringen när två mindre partier går ihop.

För nära tre veckor sedan meddelade Italiens högerpopulistiska inrikesminister – Legas partiledare Matteo Salvini – att han lämnade regeringskoalitionen med vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen. Salvini – vars parti växt kraftigt det senaste året och närmat sig 40 procents väljarstöd – ville i stället ha nyval.

Idag kom dock nyheten att Femstjärnerörelsen går ihop med socialdemokraterna och tillsammans bildar regering under premiärministern Guiseppe Conte. Lega hamnar således i opposition.

Nu diskuterar Italienkännare kring huruvida Salvini spelat för högt i sin vilja att stärka sin regeringsposition eller ifall han räknat med den nya koalitionen och har ytterligare äss i rockärmen.

Salvinis popularitet härstammar bland annat ifrån att han kraftigt minskat invandringen till det av migrantinvasionen hårt drabbade Italien. Den regering han ingått i har även givit sitt stöd till Gula västarna, velat återta kontrollen över landets guldreserv samt motsatt sig ett USA-grundat regimskifte i antiglobalistiska Venezuela.

De partier som nu verkar komma att regera landet har en mer vänlig inställning till massinvandring.

Källa:
Klart: Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet bildar ny regering i Italien

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
11 månader sedan

Matteo Salvini verkar vara den bästa politikern i hela Europa.

Per
Nybörjare
Per
11 månader sedan

Det visar väl tydligt att globalistpartierna inte har några som helst ideal, utan gör vad som helst för att sitta kvar vid köttgrytan.

Man samarbetar över vilka ”politiska/ideologiska” gränser som helst för att undergräva folkliga patriotiska partier.

peckerwood
Nybörjare
peckerwood
11 månader sedan

Da blir det open border politikk igjen da

Bo
Nybörjare
Bo
11 månader sedan

Om det skulle bli massinflöde igen med den nya regeringen vid rodret, så kommer det sannolikt att gynna Lega. Hoppas att den nya regeringskonstellationen blir kortvarig; även med italienska mått. Egen majoritet för Lega därefter är det scenario som Italien och Europa behöver.