Vallokalsundersökning: De vita amerikanerna föredrar Trump om de själva får välja

PRESIDENTVALET. Vallokalsundersökningar visar att Donald Trump röstades fram till Vita huset med stor hjälp av vita amerikaner. Även en majoritet av vita kvinnor stödde den antiglobalistiske och invandringskritiske kandidaten.

trump-wins

Typiska Trump-anhängare.

Det är mediebolaget CNN som frågat över 20 000 väljare bland annat om vilken kandidat de röstade på och vilka frågor de ansåg vara viktigast. Resultatet visar att republikanen Donald Trumps seger möjliggjordes tack vare ett stort stöd från vita amerikaner. Sammantaget var det 58 procent från den kategorin som röstade på Trump. Ser man enbart till vita män fick Trump hela 63 procents stöd medan också en majoritet på 53 procent av de vita kvinnorna röstade på den antiglobalistiske och nationalistiske kandidaten.

Det bör dock nämnas att klassificeringen ”vit” i USA inbegriper även till exempel judar. Av judarna, som utgör cirka 2 procent av USA:s befolkning, röstade 71 procent på demokraternas Hillary Clinton. Något som drar ner snittet för amerikaner med europeisk härkomst som alltså också klassificeras som ”vita”.

Undersökningen visar dessutom att Trump endast fick 8 procent av svarta amerikaners stöd medan 29 procent av latinamerikanerna röstade på honom. Siffror som liknar de vi sett från de senaste valen.

En annan fråga som väljarna fick var huruvida de ansåg att illegala invandrare som arbetade i USA skulle skickas tillbaka till sitt ursprungsland eller inte. En idé som stöddes av var fjärde tillfrågad.

Undersökningen visar också att stödet för Trump bland HBTQ-människor endast låg på 14 procent.

Källa:
Exit polls

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments