Välkänd AFA-aktivist jobbar som högstadielärare

SKOLAN. En aktiv afait, som undervisar på högstadiet i Luleå, hyllar öppet AFA:s våldsaktioner och deltar i deras demonstrationer – ”påverkar i så fall inte hans professionalitet”, kommenterar rektorn.

Barry Floyd Cogburn – vänsterextrem lärare på Bergskolan i Luleå. Foto: Facebook.

Nordfront har tidigare skrivit om AFA-aktivisten och mötesstöraren Barry Floyd Cogburn (850909-0554), vänsterterroristen som avslöjades av initiativet Avmaskerat.

Vi uppmärksammade hans antifascistiska engagemang redan efter första maj-demonstrationen i Boden 2018.

Tidningen har även rapporterat om hur lärare ”med fel åsikter” regelbundet stängs av eller helt förlorar arbetet i dagens Sverige.

Sagde Cogburn arbetar som högstadielärare på Bergskolan i Luleå.

”Det där var innan jag tillträdde.”

I en intervju för Exakt24 säger sig hans rektor Tina Ukonsaari först inte ha vetat någonting om denne lärares ställningstaganden för och engagemang i vänsterextrema våldshandlingar.

Konfronterad med ”den nya” informationen om Cogburns förehavanden menar rektorn inledningsvis att detta handlar om saker som utspelade sig innan hon tillträdde som rektor:

– Ja, det där är några år sedan, och jag var inte rektor då.

När hon då ställs inför Cogburns kommentarer om den nyligen inträffade halshuggningen av en lärare i Frankrike – där AFA-aktivisten betonar att det är ”det högerextrema våldet” som utgör det verkliga hotet, väljer rektorn att istället byta ämne till ”Cogburns professionalitet och popularitet som lärare”.

— Jag har inte uppmärksammat just det där, så tyvärr kan jag inte kommentera det. Däremot vet jag att han [Cogburn] sköter sitt jobb korrekt och professionell och tar avstånd från allt våld i skolan.

Intervjuaren påpekar att Cogburn på fritiden hyllar en organisation som aktivt och systematiskt sysslar med våld och trakasserier.

— Just nu kan inte jag svara på om det stämmer. Jag ser inte den sidan i hans jobb, svarar Ukonsaari.

Reportern påpekar då att denne lärare är ”helt öppen” med sitt engagemang ”på Facebook där han står med AFA” och tillägger: ”det råder inga tvivel om att han stödjer dem”.

— Jag förstår det, säger rektorn och fortsätter:

— Jag kan säga att det är ingenting som märks i vår verksamhet på det sättet, utan vi har väldigt professionella lärare.

”Jag har inte satt mig in i det där, för det finns en historia bakom – som jag inte känner.”

På frågan om hon har för avsikt att titta närmare på fallet Cogburn svarar rektorn:

— Jag har inte satt mig in i det, för det finns en historia bakom, och den känner jag inte. Naturligtvis så kommer jag fråga honom kring detta. Det finns ingenting som [gör att] vi i vår verksamhet eller organisation ens skulle kunna tänka oss att man öppet i vår verksamhet tycker att våld är okej på något sätt, utan det är noll tolerans.

Nordfront har för avsikt att även fortsättningsvis följa fallet Cogburn.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments