Valfusk polisanmält: S-politiker ”hjälpte” väljare att rösta

INRIKES. På måndagen lämnade Degerfors kommun in en polisanmälan om så kallad misstänkt otillbörlig valpåverkan efter att en S-politiker ”hjälpt” väljare att rösta.

I samband med årets förtidsröstning ska en vänsterpartist sett en politiker från Socialdemokraterna, som även kandiderade för partiet, ”hjälpa” väljare att göra i ordning deras röster. Händelsen ska ha inträffat på en förtidsröstningslokal i Degerfors, enligt kommunens valsamordnare Susanna Göransdotter.

— En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till, säger Göransdotter.

Enligt DN ska det även finns uppgifter om att en socialdemokratisk politiker i Degerfors ska ha ringt runt och erbjudit ekonomisk ersättning i utbyte mot personkryss. Det ska dock vara oklart om det rör sig om samma person.

Muris Beslagic som är oppositionsråd i Degefors och ordförande i S-arbetarkommunen bekräftar att han har fått information om det misstänkta valfusket, men meddelar att de tar avstånd från händelsen.

— Vi tar fullständigt avstånd från händelser som inte ingår i reglerna. Varken jag eller vårt parti har vetat om detta och står inte bakom det inträffade. Jag har dock inte pratat med den berörda personen och vill höra hans version innan vi tar ställning till hur vi går vidare.

Händelsen utreds nu av polisens nationella operativa avdelning (NOA). Brottet otillbörlig valpåverkan kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Är brottet grovt kan det ge fängelse i upp till fyra år.

Källa:
Valkansli: Misstänkt otillbörlig valpåverkan

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
FredrikaLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

”3 dar i buren..”
Det där med att motståndsrörelsen skulle skylla på valfusk är en intressant ”profetia” från visst håll.
Det kanske gick lite över styr med arrangemangen,
nu skriver alla om valfusk.
Kräv omräkning och polisundersökningar, och inte minst nyval!

Fredrika
Medlem

MSB, militären och Säpo verkar vara helsjuka. Inte ett ord om rysk valpåverkan nu efter valet vars resultat visar på ett ”folkligt stöd” för de antiryska partierna. Så OM det förekommit valpåverkan kommer det från Socialdemokraterna själva och deras MSB med Dan Eliasson i spetsen. De har ju övat på scenarier när SD skulle skulle bli farligt stora med hjälp av rysk inblandning och sån sk*t. Istället blev det tvärt om. Som Lindberg skriver har svensken enligt valutgången röstat för fler gruppvåldtäkter och mordbränder. Inte en chans. Jag kan iallafall inte tro på att befolkningen är så hjärndöd. Detta verkar… Läs mer »

Fredrika
Medlem

Dåligt gjort av den socialdemokraten. Det finns valförättare som kan hjälpa till. Över huvud taget har jag nog aldrig föraktat Socialdemokraterna så mycket som jag nu gör.