Våldsamma demonstrationer i Georgien – vill ha antiryskt regimskifte

UTRIKES. Antiryska krafter mobiliserar i Georgien.

Georgien har de senaste dagarna varit skådeplats för våldsamma protester. Demonstrationerna – som har en tydlig antirysk prägel – utlöstes efter att en rysk parlamentariker besökt landet.

Anledningen till landets antiryska strömningar är till stor del det rysk-georgiska kriget 2008 om de omstridda områdena Sydossetien och Abchazien. Ryssland ser områdena som självständiga stater medan Georgien vill införliva dem.

Den nuvarande georgiska regeringen har lovat reformer i syfte att lugna ner de våldsamma protesterna. Bland annat kommer ett helt proportionellt valsystem att införas. Regeringen hoppas att förändringarna ska leda till ”en makt av europeisk standard”.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallar demonstrationerna för ”ytterligare ett exempel på resultatet av geopolitisk manipulering” av västmakterna. Tidigare har just västmakter varit högst inblandade i att omvända Rysslands granne Ukraina till en antirysk nation som numera stöder Nato samt har rekordstora Pridetåg.

Källor:
West ‘turns blind eye’ to ‘ultra-nationalists’ rioting when it comes to Georgia – Moscow
Ukraine holds largest gay pride event to date in Kiev

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ethny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Är George Soros m.fl inblandad i detta också månntro? Såsom Ukraina-kuppen och hur den genomfördes också.