Utredning om förbud av runor säger nej till lagändring – Morgan Johansson avböjer kommentar

1984. I veckan blev regeringens utredning om förbud av runor klar och den kommer fram till att någon lagändring inte är nödvändig. Det återstår dock att se ifall regeringen följer rekommendationen.

Det var efter Nordiska motståndsrörelsens framgångar under Almedalsveckan förra sommaren som regeringen ville slå tillbaka genom att förbjuda fornnordiska runor – eller ”rasistsymboler” som regeringen kallar det – och framförallt Motståndsrörelsens symbol Tyrrunan.

I veckan blev utredningen, som letts av hovrättspresidenten Charlotte Brokelind, klar. Man kommer fram till att det i dagsläget inte behövs någon lagändring.

”Utifrån vår genomgång av praxis är det vår bedömning att den nuvarande straffrättsliga regleringen i fråga om rasistiska och liknande symboler är ändamålsenligt utformad. Det medför att vi anser att bestämmelserna om hets mot folkgrupp inte bör ändras och att det inte bör införas något särskilt förbud mot användning av vissa symboler”, står det i utredningen.

Justitieminister Morgan Johansson var den som initierade utredningen och det är oklart ifall han nu kommer att gå vidare med lagändring. Via sin pressekreterare hälsar han till TT att han i dagsläget inte vill kommentera vad utredningen kommit fram till.

”Utredningen föreslår inga lagändringar, det är för tidigt att uttala sig om hur regeringen kommer att ta detta vidare”, skriver Morgan Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa till TT.

Källa:
Utredning: Ingen lagändring om rasistsymboler

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
6 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Tors Spjut
Tors Spjut
1 år sedan

Vad är vitsen med en utredning som denna, om den godtyckligt bara kan förbises?

Fredrika
Fredrika
1 år sedan
Reply to  Tors Spjut

Programmera hela samhället med den kommande politiken. Ofta görs utredningar som en foreshadowing av vad som redan är bestämt. I detta fall vad World Jewish Congress har bestämt. De struntar nästan i själva runorna tror jag nästan. De ska bara krossa nationalister så att globalismen inte har något motstånd.

Caesar-Aurelius
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Justitieminister Morgan Johansson, din morfar är säkert samtidigt din pappa också, eller hur?

Hur skulle man annars kunna födas så jävla inavlad som du är?

Jan Hjelm
Jan Hjelm
1 år sedan

HMF är ett brott som endast vita svenskar kan bli åtalade och dömda för. Det är alltså en raslag av samma typ som de tyska Nürnberglagarna. Sveriges rättsväsende betraktar vita svenskar som mindre skyddsvärda än andra etniska grupper. Skrota HMF-lagen. Och Ska lagen vara kvar så gör det till ett krav att den som anmäler faktiskt tillhör den folkgrupp som hetsandet ska ha skett mot. Att staten avlönar Näthatsgranskaren, Expo eller Juridikfronten som dammsuger internet enbart i syfte att hitta personer att anmäla är STASI-fasoner. Vi har lagar om olaga hot och förtal, det räcker. HMF används enbart för att… Läs mer »

Ethny
Ethny
1 år sedan
Reply to  Jan Hjelm

Undrar varför det inte är som med andra lagar. T.ex donerar man till någon som påstår att pengarna ska gå till en sak, men inte gör det kan personen som donerat begära pengarna tillbaka, alternativt polisanmäla. Folk som inte har donerat kan inte anmäla (eller kan kan man alltid) men det måste vara den som är utsatt för brottet som kan. Samma sak borde gälla detta, precis som du nämner att slödder-Expo inte bara ska kunna leta efter vita kritiker och anmäla. Varför anmäler (((de))) aldrig icke-vita för? Men nä, (((HMF))) ska tas bort helt och hållet. Vi har som… Läs mer »

nordbo
nordbo
1 år sedan

Att de inte redan har satt denna dvärg i dess svenskaste skärgårdsmiljö för en bild om att förbjuda.

De tar alltid så nära inzoomade bilder på detta tryne så man kan bara skymma några suddiga granar i bakgrunden – dock så är hans huvud i jämnhöjd med alla räcken där alla andra äckel i hans miljö håller sina händer därvid.