Utøya blir skolämne i Norge – elever ska lära sig om ”ideologin bakom”

NORGE. Även om attackerna i Oslo och Utøya 2011 ofta tas upp i norska skolor talas det sällan om ”ideologin bakom” händelsen. Det ska man nu ändra på, genom att bland annat ta fram läromedel för att hjälpa lärarna.

Fjotolf Hansen, tidigare Anders Behring Breivik, dödade 77 personer i samband med två terrordåd den 22 juli 2011.

Under söndagen hölls en sammankomst i Oslos regeringskvarter med tanke på årsdagen av Anders Behring Breiviks attacker i Oslo och på Utøya 2011. Brevik, som sedan 2017 heter Fjotolf Hansen, sprängde då en bomb vid regeringskvarteren i Oslo för att sedan beväpnad och utklädd till polis ta sig till ön Utøya, där socialdemokratiska ungdomar hade sommarläger. Sammanlagt dödade Brevik 77 personer.

Under konferensen gavs beskedet att norska skolelever ska få en särskild utbildning i Breviks dåd.

— Det är självklart att den 22 juli ska in i skolan. Dagens och framtidens generationer ska lära sig, sa kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner från Høyre.

Skolforskaren och professorn Trine Anker har undersökt hur norska skolor undervisar om Utøya och kommit fram till att det talas en hel del om saken, men inte så mycket om ”politik och religion kopplat till terrordåden”. Detta ska man nu ändra på, bland annat genom att ta fram läromedel som ska guida lärare i hur man undervisar på ”rätt” sätt om händelsen.

— Det har varit lite om ideologin bakom handlingarna, säger Trine Anke, och lägger till att en del lärare verkar tycka att det är svårt att ta upp det.

— Jag tror att det kommer att göra det lättare. Jag tror att lärarna behöver verktygen för att kunna bidra till att ställa de riktiga frågorna, säger minister Jan Tore Sanner.

Källa:
Norge ska undervisa om terrordåden i skolan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
André DevecseriEthnyInnateusCaesar-Aureliuspeckerwood Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
peckerwood
Medlem

etter hva jeg har lest så var denne abb både frimurer og kristensionist så skal bli spennende å se hva dem lærer ut.

André Devecseri
Medlem

Numera ska han vara nationalsocialist

Caesar-Aurelius
Medlem

genom att bland annat ta fram läromedel för att hjälpa lärarna.

Jassaå???!! Läromedel finns det ju redan och det ända sedan dagen för tumultet!

Varsågoda. Här är Breiviks ideologi, bara att börja läsa och lära sig:

https://vk.com/doc453578850_469515616

Innateus
Gäst
Innateus

Hur ska de kunna undervisa om vad som ligger bakom händelsen, när det inte ens finns någon offentlig version om vad som egentligen låg bakom? Breivik sa under rättegången att han inte var hjärnan bakom det hela, likväl har vi fortfarande inte fått reda på vem som egentligen låg bakom det.

Ethny
Medlem

Så de ska nu alltså lära ut barnen hur sionismen fungerar i samhället och hur de håller på med falsk-flagg attacker likt detta terrordåd?

Kommer ni prata om att Breivik hade högsta graden (tredje) inom frimureriet i Norge? Att han hyllar och försvarar den sionistiska staten Israel i sitt manifest? Där han går ut med att nationalister och nationalsocialister borde samarbeta med sionister, etc?

Eller kommer ni gå på den gamla vanliga tradiga linjen som ni alltid gör, dvs nationalism, rasism och ”nazism”?