Utländskt gruvbolag får inte bryta uran – stämmer Sverige på 17 miljarder

JÄMTLAND. Det australiensiska gruvbolaget Aura Energy stämmer Sverige på 17 miljarder. Anledningen är att Sverige förbjudit både prospektering och brytning av uran.

Uranbrytning pågår. Genrebild. Foto: Alberto Otero Garcia (CC BY 2.0).

Sverige stäms nu på 17 miljarder kronor av det australiensiska gruvbolaget Aura Energy, som sedan 2006 prospekterat efter bland annat uran i Bergs kommun i Jämtland.

År 2018 beslutade Sveriges riksdag att förbjuda både prospektering och brytning av uran. Detta har medfört att Aura Energy vill ha kompensation både för de kostnader man anser sig ha lagt ner på prospektering men även för uteblivna framtida intäkter.

Man stämmer Sverige enligt Energy Charter Treaty, som är ett så kallat multilateralt investeringsskyddsavtal.

— Det ger investerare från länder som har skrivit under avtalet skydd under vissa förutsättningar mot regeringsåtgärder av olika slag som kan tänkas vara negativa för en investering, förklarar Kaj Hobér, professor i internationell investerings-och handelsrätt vid Uppsala universitet.

Det är första gången som Sverige krävs på ersättning enligt Energy Charter Treaty, och därmed ett unikt fall.

Sverige stämde år 2012 Tyskland på 30 miljarder enligt Energy Charter Treaty, eftersom landet beslutat avveckla sin kärnkraft som Vattenfall hade intressen i. Denna process pågår fortfarande vid en amerikansk domstol.

Den svenska regeringen vill inte kommentera kraven från Aura Energy och håller nu på att utreda hur man ska förhålla sig till kraven från företaget. Regeringskansliet fick stämningsansökan tidigare i veckan.

Källa:
Sverige stäms på 17 miljarder av utländskt bolag – unikt fall från Jämtland

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RokvikenSverkerb¤dLarsson Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Larsson
Redaktör

Har man en hacka att avkräva staten om man själv hade tänkt prospektera lite?

b¤d
Medlem

Hmmm.
Det är vårat uran. Tillhör svenska folket och alla de nya fina kärnkraftverk vi kunde ha byggt. Och sedan exportera el…

Sverker
Medlem

I slutändan så får den arbetande sosseröstande svensken betala. Gissa (((vilka))) som får betalt i slutändan.

Rokviken
Medlem

Jakten på fyndigheter i Sverige har pågått i flera år. Vad gör man inte för ett fossilfritt och hållbart samhälle? Och glöm äganderätten.
Ur artikeln:
”Vi kommer behöva mer gruvor. Där tänker jag mig att Sverige är en fantastisk plats att vara på. Eftersom vi har väldigt höga krav på miljön och vi har en fantastisk berggrund. Lyssnar man på FN så säger de att vi inte kommer kunna klara ett enda ett av de globala målen eller Parisavtalet om vi inte har tillgång till hållbar energi och råvaror, säger Erika Ingvald på Sveriges geologiska undersökning, SGU.”

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/jakt-efter-mineraler-pa-600-platser-i-sverige-foretag-far-borra-utan-markagares-tillstand