Utländsk kyckling hos de flesta landsting

INRIKES. En ny undersökning som branschorganisationen Svensk Fågel har genomfört visar att bara fem av Sveriges landsting enbart serverar svensk kyckling.

Majoriteten av alla landsting uppger i undersökningen att de upphandlar både importerad och svensk kyckling. Det är endast Blekinge, Dalarna, Kalmar, Västerbotten och Västra Götaland som uppger att de enbart upphandlar svensk kyckling.

Flera landsting försvarar att de inte serverar svensk kyckling med att de inte kan ställa krav på ursprung eftersom det inte tillåts enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

– Det är beklagligt att det finns landsting som serverar en stor andel importerad kyckling från länder utan de strikta regler som ställs på de svenska kycklingbönderna, säger Jenny Andersson, ordförande för Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Kraven som finns i Upphandlingsmyndighetens rekommendationer gäller bland annat information om ursprung, slaktmetod, beläggningsgrad, transport av djur till slakt och förbud mot näbbtrimning. Varken antibiotikabehandling eller förekomst av campylobacter regleras i upphandlingskriterierna.

Enligt Svensk Fågel tyder resultatet på att upphandlingskriterierna behöver ses över så att de uppfyller de svenska kraven, både gällande djurvälfärd och på slakterier. Risken finns att den högre antibiotikaanvändningen i andra länder kan dölja både dålig djurhälsa och djurvälfärd.

– Bara misstanken om att svensk sjukhusmat kan bidra till antibiotikaresistens är absurd, säger Maria Donis, VD Svensk Fågel, och fortsätter:

– Landsting och regioner bör omedelbart se över sina rutiner vid inköp av livsmedel. Det är kortsiktigt billigare med en kyckling som fötts upp under dåliga förhållanden och transporterats över halva jordklotet än att köpa mat från gårdar i närheten. Men på sikt kommer den importerade kycklingen kosta samhället enorma pengar och skapa stort lidande hos både patienter och djur.

Att det ändå redan finns fem landsting som lyckas köpa in och servera enbart svensk kyckling med mycket höga kvalitetskrav i enlighet med svensk lagstiftning visar att det är politiskt möjligt om viljan finns. Såväl myndigheter som konsumenter kan känna igen den svenska kycklingen på den Gula Pippi-märkningen.

Källa:
Utländsk kyckling hos de flesta landsting

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
6 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Karl A
1 år sedan

Kyckling uppfödd på antibiotika i ett brown shithole-country – vad aptitretande det låter :(

Men så här fungerar det i en värld utan gränser som minst 80% av svenskarna vill ha. Speciellt nu när svenska bönder är hårt pressade av handelskriget mot Ryssland så borde hela samhället ena sig för att hjälpa bönderna. Istället gynnar vi kamelskändare på andra sidan Jordklotet.

Den-Kristne
Den-Kristne
1 år sedan

Jag tycker synd om de stackars kycklingarna.🤗

Anna
Anna
1 år sedan
Reply to  Den-Kristne

Me too.

Klaus
Klaus
1 år sedan

Det är mycket fel i köttbranchen, överproduktion i Europa, mutor betalas och kött (bl.a. kycklingar) exporteras till Afrika och Kina. I Afrika går bönder i konkurs. Det saknas nationalsocialismen där, i Sverige och i hela Europa
Höns kan blir 15 år gamla, men i höns/kycklingfabriker vägar de efter mindre än 40 dagar ca. 2 kg och är slaktmogen.

Victor
Victor
1 år sedan

Svensk kyckling kostar mera har säkert med det och göra också. Då köper man in den billigare utländska kycklingen. För att spara in pengar. Allting statligt har nämligen en budget att hålla sig till. Förutom massinvandringen då finns det plötsligt en oändlig skattkista att ta ifrån.

Karl A
Karl A
1 år sedan
Reply to  Victor

Det är ett krav att alla offentliga upphandlingar ska göras i hela EU. Finns det något obskyrt företag i Spanien som handlar med kyckling producerad i Saudiarabien, så är man i princip tvungen att välja det billigaste alternativet, om man inte kan hitta något kryphål.

Ett landsting som bygger en vårdcentral måste ta en rumänsk elfirma om det är det billigaste alternativet, trots att firman inte har en aning om svenska elföreskrifter.