Utbrytarparti från MP förväntas bildas under våren

INRIKES. En stor del av Miljöpartiets medlemmar är missnöjda med att regeringssamarbetet med Socialdemokraterna nu förlängs. MP-veteranen Birger Schlaug och andra källor inom partiet har nu bekräftat till Svenska Dagbladet att det finns planer på ett utbrytarparti.

Trots att den interna kritiker inom Miljöpartiet varit hård mot att man tvingats ge vika i många viktiga frågor under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna har partiet valt att ingå i den S-ledda regering som röstades igenom i riksdagen under fredagen.

Nu har källor inom MP bekräftat för Svenska Dagbladet att missnöjet lett fram till konkreta planer på ett utbrytarparti. En av dessa källor är det tidigare språkröret Birger Schlaug.

— Det finns sådana krafter, men jag är själv inte inblandad, säger Schlaug, som på senare år kritiserat utvecklingen inom partiet.

Andra källor gör gällande att det nya partiet kan vara redo redan till EU-valet i maj.

Att Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna har valt att gripa makten genom att kompromissa med Centerpartiet och Liberalernas nyliberala politik har redan lett till flera tunga avhopp, däribland den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter, samt riksdagsledamöterna Valter Mutt och Annika Lillemets.

— Nu är det de rödgröna som ska bedriva en i huvudsak högerinriktad ekonomisk politik. Vart ska missnöjda människor som drabbas av den här politiken vända sig? sa Carl Schlyter i Sveriges Radios ”P1 Morgon”.

Det återstår att se ifall Schlyter, Mutt och Lillemets kommer att bli en del av det eventuella nya och oppositionella Miljöpartiet.

Källa:
Schlaug: ”Finns planer på en MP-utbrytning”

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
CharlieSlipsen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Slipsen
Medlem

Fullt förståeligt för det är en helt absurd situation men Sverige behöver inte fler partier utan fler kompromisslösa nordiska män och kvinnor som är beredda att gå långt för att förändra hela situationen och Norden!

Charlie
Medlem

Jo det behövt faktiskt fler partier som på allvar lyfter fram de verkliga problemen. Det handlar inte bara om Norden utan om hela Världen. Utan att det ekonomiska systemet förändras och miljöförstöringen av planeten är allt annat trivialiteter.