USA:s senat har röstat för att avsluta militärt stöd till Saudiarabien i Jemen

UTRIKES. Den amerikanska senaten har röstat igenom en resolution som kräver ett slut på USA:s militära stöd till den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen. Resolutionen röstade igenom med 56 röster mot 41.

Under gårdagen röstade den amerikanska senaten igenom en resolution som kräver ett slut på USA:s militära stöd till den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen med röstsiffrorna 56 mot 41.

År 1973 instiftades en lag som ger kongressen makt att inskränka presidentens förmåga att dra in USA i en beväpnad konflikt. Den nu genomröstade resolutionen är den första som åberopar den lagen och den fristående senatorn Bernie Sanders, som under året arbetat hårt för att få igenom resolutionen, kallade det för ett ”historiskt ögonblick”.

Resolutionen kan ses som en partiöverskridande kritik mot Trumpadministrationen, som lobbat hårt mot avslutat stöd till Saudiarabien. Den möter dock flera stora hinder innan den kan bli antagen som lag.

Representanthuset som kontrolleras av republikanerna i en månad till kommer mest sannolikt inte att stödja resolutionen och när demokraterna tar över makten där nästa år måste processen för att ta fram en resolution börja om. Då riskerar en ny resolution att möta ett veto från president Trump vilket skulle kräva två tredjedelars stöd i både senaten och kongressen för att omvända.

Källa:
Senate votes to end US military support for Saudis in Yemen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ramón MercaderKarl-Путин AEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Känns som något mer är på väg att hända än det som redan pågår. Saudi samlade cirka 10.000 ”soldater” för att invadera Yemen mer eller mindre pga den lyckade anti-sionistiska ”flipflopwarrior” som de kallas, Houthis. Vilka försvarar sitt land och spöar den Saudiska militären om och om igen enbart iklädd flip-flop sandaler. Riktigt roligt att se dessa bli så förnedrade och besegrade när det t.ex enbart är 10-tals Houthis mot uppåt 100-300 Saudiska militärsoldater med träning och tekniken på sin sida. Söker man ”Houthis” på t.ex liveleak så finns det nästan inte ett enda filmklipp där de misslyckas, utan går… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

USA och Saudiarabien har fått en rejäl fnurra på tråden sen kronprins Mohammed bin Salman tog makten. I början hyllades han av västmedia och politiker för sina kosmetiska reformer gällande kvinnor. Salman hade dock insett att Saudiarabien var alldeles för beroende av USA, både vad gällde oljeexport och vapenköp från USA. Så han beslöt att lägga sina ägg i flera korgar. Det började med en beställning av det ryska luftförsvarssystemet S-400, ett kärnkraftverk och utökade handelsrelationer. Vid det senaste OPEC-mötet där Ryssland, Saudiarabien och USA är de största oljeproducenterna lyckades de tre länderna inte komma överens om produktion och prissättning,… Läs mer »

Ramón Mercader
Medlem

Saudiarabien är en absolut monarki som Stefan Löfvén uttalade sig rätt om till skillnad från det mesta han uttalat sig om. Fast Stefan Löfvén skulle fått frågan och tvingats besvara frågan om vad Salórepubliken hade för styrelseskick och inte ideologin om att det var fascistiskt. Salórepubliken måste ha varit en absolut republik förutom enpartistat som startades efter att Benito Mussolini fritagits från fängelset och 18st av 27st pers i det högsta korporativa organet, korporationernas nationalråd, som röstat för att avsätta Benito Mussolini dödades under tiden han var fängslad. Sen har det genom tiderna funnits bättre och sämre absolut monarkier. PFR… Läs mer »