USA varnar för antisemitismen i Kroatien

SIONISM. USA klagar på Kroatien i sin senaste rapport över religionsfriheten i världen. Medborgarna i Kroatien sägs i rapporten glorifiera Ustasjaregeringen under andra världskriget, de förringar eller förnekar att det har funnits någon förintelse på judar, och myndigheterna i landet är dåliga på att kompensera judar för förlorad egendom till följd av kriget.

Bild: Några av de detaljer på plaketten i Novska som den judiska makten i Kroatien hatar (kollage).

Det amerikanska utrikesdepartementet släpper varje år en rapport baserad på information som insamlats från regeringstjänstemän, frivilligorganisationer, kyrkorepresentanter, akademiska institutioner och massmedia.

Avsnittet om Kroatien behandlar en rad händelser under 2017 som sägs ha glorifierat Ustasjaregeringen och förintelseförnekande. Det gäller allt från uppsättandet av en plakett i Jasenovac till nationalistiskt färgade politiska möten i Zagreb och en rockkonsert i Slunj. I rapporten står bland annat:

”Några judiska församlingsledare säger att det förekom incidenter av betydande historisk revisionism och en nedtoning av landets roll i förintelsen, och de uttryckte missnöje med hur den kroatiska regeringen har hanterat anmälningar mot antisemitism, som uppförandet av en plakett vid Jasenovac.”

En stor del av rapporten upptas av den officiella manifestationen för offer i Jasenovaclägret under andra världskriget. För andra året i rad meddelade judiska ledare att de inte tänkte delta i den officiella ceremonin utan hålla egna manifestationer. Några ortodoxa kristna ledare från Serbien aviserade samma sak. I rapporten står även:

”Församlingsledarna uttryckte missnöje med regeringens bristande gensvar på att en veteranorganisationens uppförande av en plakett som bär ustasja-erans hälsning Za Dom Spremni (För fosterlandet, Redo! ZDS) nära lägrets plats.”

Efter judarnas bojkott sade Kroatiens premiärminister Andrej Plenković att han ångrade uppsättandet av plaketten och att det var ”en ständigt angelägen uppgift för regeringen att utveckla ett tolerant och demokratiskt samhälle”

I september 2017, knappt ett år efter uppförandet av plaketten, och efter att den ett flertal gånger hade blivit utsatt för vandalism fördömde både Plenković och landets president Kolinda Grabar-Kitarović plaketten, och regeringen flyttade den därför till en kyrkogård för veteraner i den närliggande staden Novska. ”Regeringen fattade inget beslut i frågan om den kontroversiella utasjahälsningen är laglig eller ej”, står det i rapporten.

I februari 2017 genomförde det ”utomparlamentariska högerextrema” partiet A-HSP (Autohtona-Hrvatska stranka prav) en demonstration i Zagreb under vilken medlemmar i partiet viftade med flaggor med inofficiella sigill som associerar till den fascistiska Ustasjarörelsen, rapporterar utrikesdepartementet. Demonstrationståget som bestod av ungefär 30 deltagare hade också en A-HSP partiflagga som pryddes av den omtalade ustasjahälsningen.

Vidare omnämner rapporten att rocksångaren Marko Perković Thompson ledde pro-ustasjasånger under en konsert i Sinj för att fira landets Seger- och Hemlandsdag. För detta anmälde polisen honom för störande av allmän ordning men han frikändes eftersom rätten ansåg att han inte sjöng sångerna för att sprida hat beroende på nationalitet eller religion.

Rapporten behandlar också arbetet som pågår för att utkräva ”skadestånd” till judar i form av synagogor, judiska kulturcentra, begravningsplatser, privat egendom och inrättandet av formella möjligheter för överlevare och anhöriga att rikta anspråkskrav på ekonomisk kompensation. För närvarande tillåter inte lagen medborgare vilkas egendom konfiskerades under den så kallade ”förintelseeran” att söka kompensation eller skadestånd, eftersom krigsåren 1941-45 är undantagna från sådana möjligheter. Lagen tillåter heller inte längre icke-medborgare i Kroatien att göra sådana anspråk. Deadline för judar utan icke-kroatiskt medborgarskap var år 2003. Denna rättighet har inte förnyats, understryker rapporten.

Källa:
Total Croatia News: US Warns about Ustasha Glorification and Holocaust Denial

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GaborKlausKarl ASverkerGrottbjörnen Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Grottbjörnen
Medlem

har jobbat ihop med två bröder från kroatien, förutom att de var muslimer så hade de en väldigt sund inställning till saker och ((ting))

Sverker
Medlem

Att ”dom utvalda” inte fattar att dom är avskydda i hela världen är tydligt. Att resten av världen åter börja förstå att dom skall avskys, är ett hälsotecken!

Karl-Путин A
Medlem

Kroatien står tydligen i tur att ”demokratiseras”. Något ljusare ser det ut i grannlandet Ungern där regeringskoalitionen Fidesz/KDNP fick 2/3 majoritet i parlamentet nyligen och nu på egen hand kan genomföra grundlagsändringar. En sådan grundlagsändring som kan träda i kraft redan 19 juni är att främmande folkslag inte får rätt att bosätta sig i Ungern. Adjöss med EUs tvingande flyktingkvoter :)

Det verkar som att man i den här frågan har tagit efter Israel där det enligt deras grundlag är förbjudet för ickejudar att bosätta sig i Israel. Detta kommer att bli en svår nöt för EU-kommissionen att knäcka.

Grottbjörnen
Medlem

det kommer aldrig att funka på balkan med deras knutpatriotet

Gabor
Medlem

När Orbán lierar sig med Netanyahu mot Soros och Globalismen får man se det ur geopolitisk sikt. Soros är det internationella storkapitalets och globalismens och EU:s och FN:s banérförare. Ingen nationalstat kan göra annat än att se New World Order som sin undergång. Därför förenas Trump, Netanyahu och Orbán med V4 mot den gemensamma fienden.

Klaus
Medlem

Jag varnar för George Soros och Illuminati-judarnas kulturmarxistiskt folkmord i Europa.

Grottbjörnen
Medlem

de människor som inte ser att den människan är ”ond”, har något allvarligt fel i sin EQ

Grottbjörnen
Medlem

En chimpans eller orangutang, eller tom. hund eller katt som ser hans ansiktsutryck förstår att den skapelsen är farlig för alla runtomkring