USA slutar träna turkiska piloter

UTRIKES. Enligt uppgifter från amerikanska tjänstemän kommer USA nu sluta utbilda turkiska piloter.

Enligt ett nytt beslut kommer amerikanerna nu sluta utbilda turkiska piloter för stridsflygplan av modellen F-35, med anledning av att Turkiet beslutat att gå vidare med inköpet av ryska S-400-system.

Beslutet berör just nu piloter som ännu inte inlett sin utbildning, men kan i framtiden även gälla piloter som redan tränas. Dessa kan då tvingas återvända till Turkiet utan att ha slutfört utbildningen.

Enligt amerikanerna hotar ett turkiskt användande av S-400 i kombination med F-35 att röja hemlig information om F-35, varför man försökt övertyga turkarna om att köpa luftvärn av modellen Patriot istället för de ryska enheter man nu beställt.

Den 31 juli måste Turkiet ha bestämt sig enligt ett uttalande från Pentagon.

Källa:
US won’t train any more Turkish F-35 pilots as Ankara refuses to ditch S-400 – report
Pentagon Gives Turkey a Deadline to Cancel S-400 Deal or Lose F-35

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Klaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Det finns nog turkiska piloter som kan utbilda turkar men farligt vore att amerikanska stridsflygplan har ett dolt system som kan frikoppla styrning i cockpit och möjliggör styrning från marken (finns i civila flygplan). Det är ingen frihet att vara militäriskt avhängig av USA eller något annat land. Turkiet har redan flygplansindustri som levererar till Airbus och Boing och som planerar egna konstruktioner.