USA redo för fredssamtal med talibaner

UTRIKES. USA uppges nu vara redo för fredssamtal med talibanerna.

Enligt USA:s högste militära chef i Afghanistan, general John Nicholson, är USA nu redo för fredssamtal med talibanerna.

— Vår utrikesminister Mr. Pompeo har proklamerat att vi, de Förenta staterna, är redo för diskussion med talibanerna, sa Nicholson under måndagen.

Framtiden för Natos militära ockupationsstyrka kommer också att diskuteras under förhandlingarna. Talibanerna har tidigare tackat nej till fredssamtal tillsammans med den USA-installerade regimen i Kabul, men ställer sig nu liksom tidigare positiva till förhandlingar direkt med USA.

Tidigare under sommaren hölls en kort men lyckad vapenvila mellan den afghanska regimen och talibanerna, vilket bland annat ledde till uppmärksammade bilder på talibaner som omfamnades av såväl civilbefolkning som regeringssoldater.

Donald Trumps administration ska ha blivit frustrerad över att den över 17 år långa militära insatsen – som intensifierades ifjol med ett ökat antal bombattacker – inte givit önskat resultat. Den pashtun-muslimska gerillarörelsen talibanerna kontrollerar och bestrider fortfarande stora delar av Afghanistan.

Källa:
U.S. ready for direct talks with Afghan Taliban, general says

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KlausKarl ADen-Kristne Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

Bäst att inte hoppas i onödan innan eventuellt fredsavtal är klart.

Karl-Путин A
Medlem

USAs (((rådgivare))) har insett att det inte går att besegra Afghanistan militärt, det misstaget har ju redan det forna Sovjetunionen begått. Så nu blir det väl en annan taktik; att köpa landet med luftdollar. Funkar det i Afrika så borde det även funka i Afghanistan, har Pompeo räknat ut.

Klaus
Medlem

…att de får pengar utan att jobba som i Sverige..

Karl-Путин A
Medlem

Inte riktigt så; med dollarn köper man korrupta politiker som förslavar folket så att de blir en egendomslös paria. Sen kanske de får luftdollar att konsumera för.