USA har spenderat 5,9 biljoner dollar i sina krig mot ”terrorn”

FÖREBYGGANDE KRIG. I sina krig mot ”global terror” har USA sedan ”9/11” år 2001 spenderat 5,9 biljoner dollar.

USA:s krig mot Afghanistan, Irak, Syrien och Pakistan har kostat de amerikanska skattebetalarna 5,9 biljoner dollar sedan krigen mot ”global terror” började 2001. Detta står att läsa i en nyligen publicerad rapport från det amerikanska Brown University, Rhode Island.

Dessa krig har skördat ungefär en halv miljon liv varav hälften varit civilister. I dessa dödssiffror inkluderas inte kriget i Syrien, där man uppskattar att en halv miljon människor mist livet. Ytterligare 10 miljoner människor har tvingats fly på grund av våldet.

1 biljon av totalsumman på 5,9 biljoner dollar gäller sjukvårdskostnader och andra relaterade kostnader för veteraner som tjänat i USA:s försvar sedan år 2001.

Innan år 2039 kommer departementet för veteranfrågor att hantera mer än 4,3 miljoner veteraner. Till detta kommer att ju längre krigen håller på desto fler militärer kommer att kunna begära veteranersättning och handikapputbetalningar.

USA:s pågående krig i Afghanistan mot ”terror” är numera det längst pågående kriget i Amerikas historia.

Källor:
United States Budgetary Costs of the Post – 9/11 Wars
Human Cost of the Post – 9/11 Wars

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments