USA dubblerar antalet trupper stationerade i Norge

NATO. USA kommer dubblera antalet marinkårssoldater de har stationerade i Norge. Det betyder att uppåt 700 amerikanska marinkårssoldater kommer vara stationerade i Norge.

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen meddelade på den norska regeringens hemsida att uppåt 700 amerikanska marinkårssoldater kommer vara stationerade i Norge under resten av året och att det eventuellt kan förlängas i ytterligare fem år.

De amerikanska förstärkningarna i Norge kommer innan en stor planerad militärövning, Trident Juncture 18, som är schemalagd för oktober och november detta år.

Den övningen kommer även det svenska försvaret delta i och kommer totalt att involvera 40 000 deltagare, 130 flygplan och 70 skepp från mer än 30 Nato-länder och deras partners. Trident Juncture 18 kommer utspela sig i centrala och östra Norge, i områden av Östersjön och Nordatlanten samt inom svenskt och finskt luftrum.

Det var i januari 2017 som USA först stationerade marinkårssoldater i Norge, då 330 till antalet, vilket var första gången sedan slutet på andra världskriget som utländska trupper stationerades i landet.

Det skedde då, precis som nu, på begäran av Norge och har kritiserats av Ryssland som menar att det kan öka spänningarna, leda till en kapprustning och destabilisera situationen i norra Europa.

Källor:
For ‘times of crisis and war’? Norway confirms US to double troops on its soil
Mer øving og trening med allierte

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments