USA drar sig ur Iranavtalet

UTRIKES. Under tisdagen meddelade Donald Trump att USA kommer dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran och kan komma att öka sanktionerna mot landet ytterligare.

Irans ayatolla Seyyed Ali Khamenei tillsammans med militära ledare.

USA:s president Donald Trump meddelande under en presskonferens på tisdagen att USA kommer dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran. Huvudskälet till att man lämnar avtalet menar man är att Iran är en ”ledande terrorfinansiär”.

— Iranregimen är den ledande statssponsorn av terrorism. De exporterar farliga missiler, eldar på konflikter i Mellanöstern och finansierar terrorister och miliser som till exempel Hizbollah, Hamas, Talibanerna och Al Qaida. Över åren har Iran och dess allierade bombat amerikanska ambassader och militärinstallationer, mördat hundratals amerikanska militärer och kidnappat, fängslat och torterat amerikanska medborgare, sa Trump under presskonferensen.

Han fortsatte att hetsa mot Iran under hela presskonferensen, och kallade bland annat landets regering för ”mördarregim”. Han beklagade sig även över att Irans militärbudget stigit med 40 procent de senaste åren, något man kan anta till stor del beror på Israel och USA:s kraftiga hets mot Assadregeringen i Syrien. En reporter frågade efter presskonferensen på vilket sätt de här sanktionerna gör USA säkrare. Trump viftade dock bara bort frågan och sa ”Tack så mycket, detta kommer göra USA mycket säkrare”.

Iranavtalet slöts i juni 2015 mellan Iran, Ryssland, Kina, USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Syftet var att få Iran att sluta med att försöka framställa kärnvapen genom att kraftigt begränsa dess kärnkraftsprogram, och i utbyte skulle sanktionerna mot den shiamuslimska staten minska. Ironiskt nog var det med amerikansk hjälp som kärnkraftsprogrammet drogs igång på 50-talet.

Hela presskonferensen går att se nedan:

Källor:
Read the Full Transcript of Trump’s Iran Nuclear Deal Speech
The Iran nuclear deal explained

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Judarna gör allt de kan för att göra Mellanöstern osäker. Detta folk har ju bevisat att de är helt oförmögna att hantera fred. De vet då inte alls vad de ska göra, och de börjar självdestruera under bördan av all sin korruption. Därför skapar de aktivt konflikter som de hoppas andra ska bli indragna i och utkämpa åt dem.

  Ända sedan judestaten etablerades för 70 år sedan har den gjort den regionen till en enda stor oroshärd. Iran är judestatens motsats, för det landet respekterar faktiskt sina grannar, och söker fred. Judarna, däremot, är en parasitböld som endast kan överleva genom att skapa oro i värdorganismen.

 • Karl A says:

  All terror som skurkstaten Israel levererat de senaste 70 åren är naturligtvis rent självförsvar. Trump har nu bevisat att han är den största judelakej som någonsin huserat i Vita Huset – en skam för mänskligheten.

 • Karl A says:

  Judiska analytiker i (((amerikansk))) press ser Trumps beslut som ett diplomatiskt vågspel och förväntar sig att beslutet följs upp med mer handgripliga åtgärder för att sanktionerna ska få någon effekt – dvs militära angrepp som i Irak och Syrien.

  USA har de senaste decennierna lagt sig i Irans inre angelägenheter flera gånger. 1953 genomförde CIA en statskupp och avsatte landets premiärminister Mohammad Mosaddegh. Kort därpå återinstallerade CIA shahen som lät avrätta Mossadegh. Shahens samarbete med USA försvagade honom kraftigt och han blev avsatt i revolutionen 1979. CIA kontrade då med att iscensätta ett irakiskt anfall mot Iran på 1980-talet. Iran gick segrande ur det kriget och som en hämnd anklagade USA Iran för att ha använt kemvapen, ett välkänt trick vid det här laget.

 • Sigfrid says:

  Trump pratar om hur Iran skapar oro i regionen men den verkliga skurken i området är judestaten Israel.Anledningen till att Trump gör dessa uttalanden är naturligtvis att hans herrar judarna har beordrat honom till detta agerande USA är en lakej till skurkstaten Israel.Om denna varböld Israel kunde utplånas från jordens yta så skulle vi ha mycket mindre krig och oroligheter i världen.


 • Lämna ett svar