USA bryter mot sina egna sanktioner mot Ryssland

GEOPOLITIK. Under flera år har USA utsatt Ryssland för ekonomiska sanktioner. Men deras egna militärbaser i det fortfarande ockuperade Tyskland och andra europeiska länder konsumerar ”förbjuden” rysk energi.

USA:s flygbas i tyska Ramstein bryter mot USA:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Efter andra världskrigets slut ockuperades Tyskland av de allierade makterna. Krigsalliansen FN omvandlades till en ”fredsallians” som skulle svälta ut Tyskland och samtidigt hålla landet i schack.

Sedan dess har USA militärbaser i landet.

USA har, på grund av att Ryssland utpekas som en geopolitisk fiende, infört ekonomiska sanktioner mot landet för att begränsa Rysslands förmåga att tjäna exportintäkter på exempelvis olja och naturgas.

Ett annat syfte är att USA vill att Europa istället ska importera energi från amerikanskt – och snart israeliskt – kontrollerad olje- och naturgasproduktion.

Men som exempel är amerikansk gas av sämre kvalitet och betydligt dyrare än den ryska. Gas från Ryssland går i rörledningar. Amerikansk gas kyls ned och skeppas till Europa med stora fartyg, vilket är en dyr hantering.

Av det skälet har EU snabbehandlat ett tillstånd för Israel att anlägga världens längsta ledning för att kunna exportera gas som tas från områden i Mellanöstern för att säljas till Europa.

Tyskland bryter mot USA:s sanktioner genom att ha upprättat egna handelsavtal med Ryssland om energiförsörjning. Därför köper Tyskland mycket energi från Ryssland. Energiexporten från Ryssland till Europa fortsätter att öka.

USA är i händerna på Ryssland
Dilemmat för USA är att deras egna militärbaser i Tyskland kräver energi för vara operativa. Den energi som USA:s baser förbrukar kommer till ansenlig del – nästan 40 procent – från Ryssland, rapporterade Oilprice.com förra året.

I praktiken är USA i händerna på Ryssland som när som helst kan stänga av oljan så att baserna inte kan fungera.

Situationen är ännu inte löst. Republikaner och Demokrater i USA samarbetar för att hitta lösningar som gör att de amerikanska baserna i Tyskland ska bli mindre beroende av rysk energi.

Ett förslag på lösning är att bygga  mikroelnät, energilagringssystem och så kallade EV-system som är en form av tvåvägs laddnings- och strömförsörjningssystem som kan vara mobila.

Problemet som har skapats av USA självt har blivit en akilleshäl i USA:s militära anfallsapparat.

Källa:
U.S. Military Bases In Europe Depend On Russian Energy

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments