Uppgörelse klar mellan S, C, L och MP

POLITIK. Enligt flera källor finns nu en uppgörelse mellan S, C, L och MP klar om ett regeringsalternativ med Stefan Löfven som statsminister. Om förslaget förankras i respektive partistyrelse kan Sverige få en ny regering nästa vecka.

Förhandlingarna mellan partierna om att få fram en ny regering har gått in i ett avgörande skede, sedan en uppgörelse nu träffats mellan Socialdemokraterna (S), Centerpartiet (C), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP) enligt SVT och Aftonbladet.

Partierna ska bland annat ha kommit överens om de svårknäckta frågorna kring arbetsrätt, hyresreglering och familjeåterförening. Enligt en källa med insyn ska MP ha fått igenom kravet på att flygskatten återinförs, och L att ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas.

Förslaget om en överenskommelse ska nu presenteras och förhandlas internt i de inblandade partierna. C kommer att hålla möten med både riksdagsgruppen och partistyrelsen under fredagen. På lördagen håller C ett preliminärt planerat partiråd där deras slutgiltiga beslut fattas.

Även S har kallat sin partistyrelse till möte idag. L har sitt möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen under lördagen och planerar att fatta sitt beslut vid ett partiråd på söndag. L är just nu djupt splittrade i regeringsfrågan med en stark falang som hellre vill stödja en regering ledd av Ulf Kristersson (M).

På onsdag den 16 januari kommer riksdagen att hålla sin tredje statsministeromröstning. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein tror att denna tredje omröstning blir avgörande:

— Såväl talmannen som flera av partiledarna ser gärna att frågan avgörs i den tredje omröstningen, för skulle den misslyckas är risken stor att även den fjärde gör det och då står vi inför det extra val som inget parti, förutom SD, vill ha.

En hake i uppgörelsen är att S, C, L och MP tillsammans samlar 167 av riksdagens 349 mandat och får därmed ingen egen majoritet i riksdagen. Stefan Löfven behöver minst 175 mandat. Detta öppnar för att det även i fortsättningen blir något parti som får en vågmästarroll, mest troligt Vänsterpartiet.

Källor:
Uppgifter: Förslag till uppgörelse klart i regeringsförhandlingarna
Aftonbladet erfar: Uppgörelse mellan S, MP, C och L

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SverkerLingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Nyvalsfrågan ser ut att skapa panik, utåt sett.
Verkar som om inget parti är villiga att släppa mp ur riksdan, de är för viktiga med deras antinationella hållning och gränsöverskridande (urs.ordv.) folkutbytesvilja.

Sverker
Medlem

Låt globalistlakejerna leka regeringsbildning bäst dom orkar. Det går åt pepparn för dom i alla fall när resten av världen skakat av sig oket av kroknäsorna.
Sedan blir det rättskipning och då blir det kul för oss. Inte för dom!