Uppgifter: Strider mellan Ryssland och Turkiet i Syrien!

UTRIKES. Ryssland har slagit tillbaka en turkiskstödd attack mot Syriens armé.

Under dagen anföll islamister från Idlibprovinsen syriska armépositioner. Detta efter att syriska armén under den senaste tiden vunnit allt mer mark i området, som är det sista starka fästet för de islamister som stridit mot president Bashar al-Assad och hans regeringsstyrkor sedan 2011.

Enligt Ryssland fick islamisterna dessutom stöd av turkiskt artilleri. Som svar på attacken mot Syriens armé uppger Ryssland att deras flygvapen gick in för att hindra islamistoffensiven, något de också lyckades med. Turkiet ska dessutom ha stoppat artilleribeskjutningen efter att Ryssland kontaktat dem.

Två turkiska soldater ska ha avlidit efter stridigheterna, enligt RT. Ankara menar dock enligt Al Jazeera att det är syriska och inte det ryska luftvapnet som legat bakom just de attackerna.

Syriska Idlib ligger på gränsen till Turkiet, som allt sedan inbördeskriget i grannlandet startade 2011 har verkat för sina egna intressen. De har bland annat köpt och smugglat ut IS-olja från Syrien som de sedan sålt vidare.

Turkiet har dock på senare år närmat sig Ryssland och befinner sig av diplomatiska orsaker kopplade till detta i Idlib, i syfte att hålla tillbaka islamisterna där. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är dock mycket missnöjd med syriska arméns framgångar i just Idlib och har på senaste tiden hotat att invadera provinsen.

Källor:
Russian warplanes repel attack on Syrian army in Idlib as militants launch offensive aided by Turkish artillery — Moscow
Fighting rages in northwest Syria; two Turkish troops killed
‘Commercial scale’ oil smuggling into Turkey becomes priority target of anti-ISIS strikes

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Erik Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Erik
Medlem

Mycket lögner tror jag sprids i (((media))) om just Erdogan, det ligger ju i tiden att skrämma upp massorna gällande alla muslimska ledare världen över om de inte redan är uttalade pro-Israeliska. Men om vi utgår från att rapporteringen gällande Syrien i nuläget stämmer framstår det väldigt troligt att vissa av dem expansionstankar som Erdogan påstås ha är sanna. Hans intresse av syriskt verkar territorium är uppenbart. Frågan är hur pass påverkad han är av den lilla demokratiska, HBTQ-staten Israel och dess härliga folk? Ryssland som många bör veta är ju en stor vurmare för det judiska folket, så deras… Läs mer »