Uppgifter: Judiska Deutsche Bank mutade Kinas kommunist-elit

BANKVÄLDET. Den tyska storbanken Deutsche Bank ska under flera år ha mutat högt uppsatta politiker i Kina med dyra gåvor.

Foto: Tony Webster/CC BY 2.0.

Avslöjandet mot Deutsche Bank, som leds av juden Paul Achleitner, har skett efter en gemensam granskning från den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung samt amerikanska New York Times.

Enligt tidningarna ska Deutsche Bank under 20 års tid ha mutat den kinesiska politiska eliten med miljongåvor. Bland annat ska en icke namngiven kinesisk president fått en kristalltiger och en ljudanläggning från Bang & Olufsen till ett värde av nästan 200 000 kronor. En annan premiärminister fick en kristallhäst av banken och hans son bjöds på golfresor och en resa till Las Vegas. Banken anställde även över 100 släktingar till kommunistpartiets ledarskap.

Gåvorna var ett sätt för banken att försöka vinna avtal och etablera sig i Kina, skriver New York Times.

Deutsche Banks förre vd, juden Josef Ackermann. försvarar bankens gåvor till den politiska eliten i Kina.

— Det var en del i att göra affärer i det landet. På den tiden var det så man gjorde, säger Ackermann till New York Times.

Ifjol betalade Deutsche Bank 16 miljoner dollar i en uppgörelse med amerikanska myndigheter som granskat bankens mutor.

Källa:
Inside a Brazen Scheme to Woo China: Gifts, Golf and a $4,254 Wine

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments