Uppgifter: IS-ledaren al-Baghdadi har dödats

UTRIKES. IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi har dödats, rapporterar flera amerikanska medier. Han påstås ha utlöst sin självmordsväst när USA gjorde en räd mot den plats i Syrien där han befann sig.

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi påstås ha dödats enligt amerikanska medier.

USA:s militär har genomfört en attack mot terrorrörelsen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi, uppger anonyma källor till den amerikanska tidningen Newsweek.

Enligt källorna har al-Baghdadi dödats i attacken. Eldstrid ska ha utbrutit innan IS-ledaren utlöste en självmordsväst. Två av hans fruar uppges också ha dödats i samband med räden.

”Någonting väldigt stort har just hänt!”, skrev president Donald Trump på Twitter i natt. Uppgifterna har inte bekräftats av Pentagon, men Trump väntas göra ett uttalande i dag klockan 14.00 svensk tid.

Försvarsdepartementet ska ha informerat Vita huset om att IS-ledaren med ”stor säkerhet” har dödats, men att man väntar in ytterligare DNA-tester innan ett definitivt besked.

Ytterligare bekräftelser om IS-ledarens eventuella död kommer från Iran.

”Iran har informerats om Baghdadis död av syriska tjänstemän som fått information från fältet”, uppger två anonyma iranska tjänstemän till nyhetsbyrån Reuters.

Även källor inom Iraks säkerhetstjänst slår fast att IS-ledaren samt dennes livvakt har dödats.

”Hans gömställe upptäcktes i samband med att han försökte föra ut sin familj från Idlib mot den turkiska gränsen”, säger de irakiska källorna till Reuters.

IS-ledaren al-Baghdadi har kallats världens mest jagade man. Han kommer ursprungligen från Irak och 2014 utropade han ett kalifat i Irak och Syrien.

Källa:
TRUMP APPROVES SPECIAL OPS RAID TARGETING ISIS LEADER BAGHDADI, MILITARY SAYS HE’S DEAD

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
8 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Simen
Nybörjare
Simen
9 månader sedan

Undra om planen var att ta honom levande?
Oavsett vad killen var skyldig till så borde väl hans framtid avgöras i en rättegång?

Ethny
Nybörjare
Ethny
9 månader sedan

Detta är bin-laden ”all over again”. Precis när Amerika ska gå ut ur kriget så råkar de döda (((Al baghdi))). Bara för att inflika så hade Amerika CIA personal på plats när Syriska armén tillsammans med Ryssland återtog delar av Idlib. IS är Israels proxyarmé för att destabilisera Syrien och använder sig av samma tillvägagångssätt som de gjorde när det gällde Irak angående (((Usama Bin Laden))). Precis som Usama så fanns aldrig Al-bag. Inte på det sätt som det påstods i alla fall då han antingen är död eller lever på något trevligt ställe. USA kan inte fortsätta kriga i… Läs mer »

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
9 månader sedan
Reply to  Ethny

Enda bra analysen jag läst angående detta. Tumme upp.

_DH_
Nybörjare
_DH_
9 månader sedan

Själv tvivlar jag på att detta faktiskt ägt rum. Ryssland ifrågasätter också att det ska ha gjort det, och detta i försvarsdepartementets officiella kanaler: https://www.rt.com/russia/471984-trump-russia-baghdadi-killed-syria/

”There’s no credible data to prove a successful American raid took place against Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi, Russia’s Defense Ministry said. The US coalition didn’t even carry out any airstrikes in Idlib recently.”

Så detta är väl ungefär lika trovärdigt som ”förintelsen”…

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
9 månader sedan
Reply to  _DH_

ja de har sina manus de vågar återanvända bara det går lite lagom lång tid emellan. Detta är en variant av bin Laden-manuset, som Ethny skriver om. Då var det al-qaida. Jag kan tyvärr inte arabiska men det lär betyda ”från databasen”?? Eller e det foliekippasnack?

Ethny
Nybörjare
Ethny
9 månader sedan

En annan intressant sak är att USA och väst har i åratal försökt skydda just Idlib från Syriska- och ryska angrepp. Nu vet vi varför USA & co var helt emot Syriens planer på att återta staden och utrota IS-råttorna i Idlib, då det var självaste högkvarteret som både USA, ISrael & väst visste att (((Baghdadi))) befann sig i. Ska även bli intressant kommande tid framöver då, i alla fall vad jag tror, att Syrien och Ryssland kommer utnyttja denna situation och rensa hus. Jag hoppas innerligt att de finner tydliga och starka bevis på hur USA, men framförallt ISrahell… Läs mer »

Ethny
Nybörjare
Ethny
9 månader sedan
Reply to  Ethny

En annan sak som jag har funderat lite grand kring.

Obama lyckades, nästan som om det vore taget ur en rövarhistoria ”döda” Bin Laden strax innan / året före presidentvalet 2012, han omvaldes som president.

Trump råkar i ren koincidens ”döda” Baghdadi, och även här något år innan presidentvalet äger rum.

Trump är en duktig goyim med sin ”Make Israel Greater again”-policy, om han t.o.m inte är bättre än vad Obama var. Är detta något som de utnyttjar för att få den duktiga judelakejen Trump att återigen bli omvald till presidentskapet månntro?

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
9 månader sedan
Reply to  Ethny