Uppgifter: Ännu en simulerad kemisk attack planeras i syriska Idlib

SYRIEN. Rysk militär underrättelsetjänst uppger att Al-Qaida-lierade Hayat Tahrir al-Sham har långt framåtskridna planer på en falskflaggad gas-attack mot civila offer i provinsen Idlib.

Terrorister i Syriens nordöstra provins Idlib planerar enligt det ryska militära underrättelseorganet the Russian Reconciliation Center (RRC) att genomföra en falskflaggad operation mot civila offer. Man uppges härvid avse lägga skulden för attacken på regeringen i Damaskus.

Konteramiral Vyacheslav Sytnik, biträdande chef för den ryska de-eskaleringsinsatsen i Syrien, hävdar att militanta grupperingar tillhörande Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har transporterat containrar innehållande giftiga ämnen till bosättningen Tarmanin.

De Al-Qaida-lierade terroristerna planerar att använda giftiga kemikalier, förmodligen klorin, för att ”simulera” en attack som resulterar i dödsfall bland lokalbefolkningen, uppger Sytnik. Han tillägger att gruppen hoppas att sedan kunna skylla incidenten på syriska regeringsstyrkor.

Vita hjälmarnas ”dokumentärer”
Just Idlib har flera gånger tidigare utpekats som provinsen där organisationen Vita Hjälmarna spelat in fejkade dokumentärer om kemiska attacker. Den aktuella varningen kommer också flera veckor efter att RRC varnat för att medlemmar i Vita Hjälmarna planerar att åter iscensätta en fejkad kemisk attack – denna gång mot en stad elva kilometer nordväst om Aleppo.

Den syriska regeringen har anklagats för ett antal påstådda verkliga kemiska attacker, som ska ha ägt rum sedan kriget bröt ut i landet 2011.

Västländers angrepp på Syrien motiveras med ”regimens gas-attacker”
I flera fall har sedan militära styrkor från västländer motiverat sina egna attacker mot syriska mål med att dessa är hämndaktioner för förmenta kemiska attacker utförda av den syriska regeringen.

Medan USA och andra nationer har pekat på videorna producerade av Vita Hjälmarna som bevis på attackerna, har Ryssland och Syrien presenterat såväl direkta vittnesmål som andra bevis, vilka utmanar Västs narrativ.

USA och dess allierade genomförde en missilattack mot flygbasen Shayrat den 7 april 2017 som svar på en påstådd kemisk attack i Khan Shaykhun tre dagar tidigare. Syrien angreps åter av amerikanska missiler den 14 april 2018, efter en kemisk attack i Douma som uppgavs ha ägt rum en vecka tidigare.

FN:s Antikemvapenorgan (OPCW) som utredde attacken i Douma, har även själva utretts, efter att visselblåsare anklagat organisationen för att ha rensat sin rapport på relevant information i ämnet samt för att ignorera analyser gjorda av gruppens egna faktainsamlingsteam.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments