Uppgifter: Alliansen förhandlar om nytt DÖ för att stänga ute SD

INRIKES. Alliansen uppges förhandla inbördes om hur förhållningssättet gentemot Sverigedemokraterna ska se ut. 

Efter höstens riksdagsval har Sveriges partier ännu inte lyckats enas om en regeringskonstellation. Det som förhindrat en Alliansregering är Centerpartiets och Liberalernas vägran att representera sina väljare och föra sin egen politik för att en sådan regering skulle bli ”beroende” av Sverigedemokraterna.

Nu förhandlar Alliansen om en ”anti-SD-klausul” där Moderaternas Ulf Kristersson försöker övertyga C och L om att SD inte kommer att få något inflytande. Detta enligt uppgifter till Ekot.

Det som förhandlingarna försöker åstadkomma är att ta fram ett ”grundläggande dokument hur man ska förhålla sig till varandra” ifall det skulle bli en Moderatledd regering. Flera personer har redan kallat idén om att stänga ute SD för ”DÖ 2.0” efter förra valets impopulära och sedermera skrotade Decemberöverenskommelse som skapades i samma syfte.

Samtidigt som detta sker har blocköverskridande förhandlingar mellan C och L och Socialdemokraterna fortsatt. Liberalernas Jan Björklund har redan tagit ställning för att stödja en S-ledd regering, men flera länsförbund samt 8 av 20 av partiets riksdagsledamöter kräver att han säger nej till Stefan Löfven som statsminister. Situationen inom Liberalerna kan enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson liknas vid ”ett parti i upplösning”.

På måndag nästa vecka ska riksdagens talman presentera en statsministerkandidat varefter det på onsdagen blir omröstning.

Källor:
Alliansen förhandlar om en ”anti-SD-klausul”
ANALYS: Jan Björklunds sista strid

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
VictorChristian HamiltonFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Verkligen ett skakigt och osäkert alliansbygge de försöker lappa ihop. Hoppas inte bara Dildoliberalerna upplöses, utan allihop. Vilka kräk att försöka mygla bort en del av de stora partier folket röstat in och ge småsk*itar som Centern och Miljöpartiet makt över dem istället.

Bedragare, allihop!

Christian Hamilton
Medlem

De styrande bakom gardinerna enar alla partier så det ändar upp i ett politiskt block. Då är det inte långt kvar till den typ av enpartivälde de med näsa för affärer försöker få till. Mycket enklare att styra ett parti än en massa bångstyriga idioter som inte fattat var den verkliga makten ligger. När skall det gå upp för folket att det skådespel som kallas riksdagsval är en illusion som får dem att tro de har något att säga till om. Se på Frankrike idag där det tydligt syns hur illusionen om den ”härliga demokratin” rämnar inför folkets ögon. Hårdare… Läs mer »

Victor
Medlem

Svensk inrikespolitik idag😴…