Universitet: ”Vita filosofer ska bort”

STORBRITANNIEN. Studenter på Londons universitet kräver att filosofer som Platon, Descartes och Immanuel Kant ska få mycket mindre utrymme i läroplanen. Anledningen är att de är vita.

platon_aristoteles

Håller de stora filosoferna på att vittra sönder i det antivita samhället?

Studentkåren i ”School of Oriental and African Studies” (SOAS), som är en del av University of London, kräver att vita filosofer som Platon och Immanuel Kant ska ta mindre plats i deras läroplan. Detta som en del i en vidare plan att ”avkolonisera” universitetet i syfte att ”ta itu med det strukturella och epistemologiska arvet från kolonialismen”.

SOAS skriver i sin plan för det nya året att deras prioritet är att ”avkolonisera” universitetet samt att ”konfrontera den vita institutionen”. Detta innebär att vita filosofer endast skall studeras när så anses nödvändigt och då enbart ur ett kritiskt perspektiv. Ett sätt att göra det är, enligt SOAS, att uppmärksamma den koloniala kontext som upplysningsfilosoferna skrev i.

Den brittiske filosofen Sir Roger Scruton är kritisk till studentkårens krav och menar att det tyder på ”ignorans” samt att man inte ens undersökt vad man menar med ”vit filosofi”. Även historikern, författaren och rektorn för Buckingham University, Sir Anthony Seldon, riktar kritik mot förslaget.

— Det föreligger en riktig fara för att den politiska korrektheten håller på att spåra ur. Vi måste förstå världen sådan den var och inte skriva om historien så som vissa vill att den hade varit, säger han.

School of Oriental and African Studies grundades 1916 och skolade ursprungligen administratörer för det brittiska imperiet.

Källa:
University students demand philosophers such as Plato and Kant are removed from syllabus because they are white

Flattr this!

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

 • Fredrika says:

  HAHAHAHAHA! Institutionaliserad sinnessjukdom!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +51 (av 55 röster)
 • Hallonben says:

  Finns för fan bara vita filosofer. Svartingarna är inte intresserade av sånt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +62 (av 64 röster)
 • Nordanvind says:

  Då är lär ämnet filosofi upphöra som sådant.

  Att kunna vifta bort flugor samtidigt som man skär sönder sina barns könsorgan är inte filosofi i Europeisk mening.

  Vad beträffar olika judiska och semitiska ”konstarter” så har lögn och bedrägeri inte heller ansetts att tillhöra den klassiska filosofin.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +50 (av 50 röster)
 • Konstantin says:

  Visst, det kan de göra, inga problem!
  De kan dessutom ta hela School of Oriental and African Studies och förlägga den på den plats eller de platser den höra hemma, ni vet vad menar.

  Det om något är ju att avkolonisera och ställa saker och ting till rätta, inte sant?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +27 (av 27 röster)
 • Uppenbarligen har vår europeiska civilisation hängett sig lite för mycket åt hippieaktig filosofi och för lite rasbiologi, när vi gett plats åt sådant som detta. Simpla negrer tänker inte en filosofisk tanke, de har bara äta (och våldta) i huvudet. Vi däremot har filosofiska tankar, men de tycks bli vår död eftersom vi försummat överlevnadens nödvändighet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +29 (av 33 röster)
 • Erik i Biskopsgården says:

  London skulle visst behöva en Kampgrupp som gör spraymallar med filosoferna runt hela universitetet som motpol till galenskapen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +20 (av 20 röster)
 • Godnattvisa says:

  Jaha, då kan de ju bränna filosofihyllan, eller vilka filosofer ska ersätta de vita filosoferna hade de tänkt sig?

  Hade det inte varit enklare för dem att påstå att de egentligen inte var vita och i vanlig ordning skriva om historian så att den passar deras utrotningsagenda?

  De blir väl hjärntrötta av att öppna de där böckerna och se att världen inte alls är som de vill att den ska vara och att det finns ett djup bortom gallerian, bortom deras förstånd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +18 (av 18 röster)
 • vörtis says:

  Spengler var en av få filosofer som redan för hundra år sedan insåg varthän det barkar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +21 (av 21 röster)
 • Negrerna väller in i Italien som aldrig förr. Förra året anlände rekordantalet 181 436 st enligt Frontex. Så här vintertid är det bara en större ”räddningsbåt” igång; Aquarius som drivs av SOS Méditerrannée och tar det säkra före det osäkra och plockar upp ”flyktingarna” redan vid Libyens kust och fraktar dem sedan hela vägen till Italien, till en kostnad av 110 00 kr om dagen, eller 40 miljoner kr/år som du och jag och övriga EU-medborgare betalar via skattsedeln. När de väll landat i Italien börjar resan mot bidragsparadisen i norra Europa.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +16 (av 16 röster)
 • Johnny Nillson says:

  En neger är en neger, är en neger, är en neger,och inget annat!! :)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +16 (av 16 röster)
 • Shlomo’s Other Ape Studies

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +12 (av 12 röster)
 • Mona Sahlin says:

  Minoriteternas diktatur.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +15 (av 15 röster)
 • Geyser says:

  Nya dumhetsrekord slås ständigt i PK-idioternas tyranni. Lycka till med att hitta en negerfilosof.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +14 (av 14 röster)
 • Intressant det där att vi vita kan ärva en påstådd skuld från förfäder långt tillbaka i tiden, men samtidigt har vi inte rätten att ärva vårt land.

  Arvsskuld är sinnessjukt och många av illdåden som skylls på vita begicks av en mycket mindre men mycket finansiellt stark grupp.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +12 (av 12 röster)
  • Konstantin says:

   De svenskar, vita som anser sig bära på en arvsynd man måste justera kan åka till valfri forn koloni och där börja arbeta av sin skuld, rycka in för livslångt volontärarbete – så enkelt är det.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +9 (av 9 röster)
 • Feldjager says:

  Lär ju bli svårt att hitta en neger filosof..men lycka till

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +8 (av 8 röster)
 • Theodor Morell says:

  m*tgift.nu/2016/09/06/platons-rasstat/

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +4 (av 4 röster)
 • den Vita civilisationen sjunger på sin sista vers pga många olika orsaker MEN det är aldrig försent för de Vita att reparera allt igen.
  om den Vita civilisationen(bidragit mycket positivt till världen) ska återhämta sig så krävs det kampvilja och offervilja precis på samma sätt när den Vita civilisationen tog fart.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +3 (av 3 röster)
 • ”Jag tänker, alltså finns jag”… Men om vi ska gå efter dessa idioterna så stämmer det inte, för att det var en vit filosof som sa det, en fransman vid namn René Descartes.

  – Chief

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +3 (av 3 röster)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *