Ungerns regering kallar upp svenske ambassadören

POLITIK. Sveriges fortsatta kritik mot Ungerns politik har gjort att Ungern nu tröttnat på ”den svenska immigrationsregeringens” attacker.

Peter Szijjártó. Foto: ANDES (CC BY-SA 2.0)

Sveriges utrikesminister Margot Wallström twittrade under gårdagen antagonistiskt om att Viktor Orbán och Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill bilda en allians mot ”demokraterna och vänstern”. I samma veva kritiserade migrationsminister Heléne Fritzon Ungerns flyktingpolitik på ett seminarium kring EU-frågor. Fritzon jämförde dagens situation med Sovjetunionens invasion av Ungern 1956 och sade att Sverige då gärna tog emot ungerska flyktingar. Enligt Fritzon bör man därför förvänta sig av Ungern att ta på sig samma sorts ansvar inom ramen för EU:s gemensamma flyktingpolitik.

Nu har Ungern fått nog av Sveriges kritik. På grund av Sveriges officiellt kritiska hållning till Ungern kallades den svenske ambassadören Niclas Trouvé upp till ungerska utrikesdepartementet av utrikesminister Peter Szijjártó.

”Den svenska immigrationsregeringen ägnar sig åt historieförfalskning”
— Den svenska immigrationsregeringen har inlett ytterligare en attack mot Ungern, sade Szijjártó till ungerska nyhetsbyrån Magyar Távirati Iroda på torsdagen.

— Margot Wallström hävdade att Viktor Orban och Matteo Salvini kämpar mot demokraterna, det vill säga mot demokrati, vilket är en lögn. Viktor Orbán och Matteo Salvini representerar det europeiska folkets vilja som inte vill ha illegal invandring, påpekade Szijjartó.

Beträffande jämförelsen med ungerska flyktingar år 1956 sade han att den som gör sådana jämförelser ägnar sig åt ren historieförfalskning. Legalt sett utgjorde de ungerska flyktingarna på 1950-talet en helt annan situation som också hanterades annorlunda.

— År 1956 väntade de ungerska flyktingarna i angränsande länder på att en stat skulle ta emot dem samtidigt som de följde internationell lag. Illegala invandrare däremot galopperar över en mängd säkra länder, bryter mot lagen och utgör en fara för vår säkerhet, förklarade Szijjártó.

— Dessutom blandar sig Sverige i det pågående rättsmålet mellan EU och Ungern, där Bryssel och den svenska regeringen attackerar Ungern för att vi kräver av utländska pro-invandringsorganisationer att de ska agera med öppna kort, fortsatte utrikesministern.

Källa:
Szijjártó bekérette a svéd nagykövetet

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KlausKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Världens mest misslyckade regering och därtill den enda feministiska, ska inte komma med några pekpinnar åt Ungern som sedan några år har en av de dugligaste regeringarna i världen. På bara 10 år har Orbánregeringen förvandlat Ungern till en ekonomisk tiger från att ha varit en sovjetsatellit som liberala och kommunistiska regeringar efter kommunismens fall 1989 körde fullständigt i botten och skuldsatte hos IMF. De ungrare som flydde undan de bolsjevistiska invasionstrupperna 1956 kan inte jämföras med dagens lyxsökare från tredje världen. De flyr inte undan krig, de flyr undan arbete och ansvar och väl etablerade i sina mottagarländer är… Läs mer »

Karl-Путин A
Medlem

Sverige har EUs sämsta tillväxttakt, vilket beror på en kombination av en massiv utflyttning av industrin och en massiv inflyttning av parasiter från tredje världen.

T.o.m. så att en femteklassare begriper detta enkla sammanhang, men svenska regeringars botemedel på u-landiseringen av Sverige är att skyffla in ännu fler parasiter.

Klaus
Medlem

Den ungerska regeringen gör det rätt.
Flyktingar till Tyskland efter det första och det andra världskriget var bara tyskar som flydde från sovjetsoldater, polacker och tjecker (och kommunism) och de var också något helt annat än ras- och kulturfrämlingar som skall förstöra samhället.