Granskning: De svenska partierna är bidragsberoende

INRIKES. Enligt den redovisning av partiernas intäkter som genomfördes år 2016 är väldigt stora delar av partiernas intäkter offentliga partibidrag. Donationer och medlemsavgifter utgör enbart en liten del av intäkterna.

Enligt partiernas redovisning av intäkter som lämnats in till Kammarkollegiet utgör medlemsavgifter och privata donationer bara en väldigt liten del av partiernas intäkter. Värst är situationen för Kristdemokraterna där bara 5 procent inte kommer från partibidrag – ungefär 1 250 000 kronor.

De riksdagspartier som är minst bidragsberoende är Socialdemokraterna och Centerpartiet. Det är dock inte några höga inkomster från medlemsavgifter och privata bidrag som sänker siffran. I Socialdemokraternas fall är det lotteriintäkter och bidrag från fackföreningar och i Centerpartiets fall är det avkastningen från försäljningen av Centertidningar som står för pengarna.

Detta visar klart och tydligt att de svenska partierna har mycket svårt att få vanliga människor att skänka pengar till deras folkfientliga verksamhet. Istället får man i de flesta fall överleva på de skattepengar folket tvingas betala år in och år ut.

Så bidragsberoende är partierna – statsbidrag i procent av totala intäkter

Kristdemokraterna: 94,9 procent
Vänsterpartiet: 85,8 procent
Liberalerna: 81,8 procent
Miljöpartiet: 72,5 procent
Moderaterna: 72,2 procent
Sverigedemokraterna: 71,4 procent
Socialdemokraterna: 56,2 procent
Feministiskt initiativ: 49,2 procent
Centerpartiet: 30,3 procent

Källa:
Så beroende är partierna av bidrag från statskassan

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan

Jo partistödet är viktigast. Det som alla partier strävar efter att maximera. Själva politiken har de sålt billigt till (((främmande makt))).

Gunnar
Nybörjare
Gunnar
2 år sedan

Nordiska motståndsrörelsen – 0%