Undernärt barn nära döden – fick bara vegansk mat

INRIKES. Under det gångna året har flera fall av undernärda barn som enbart fått vegansk mat uppmärksammats av sjukvården.

Under året har flera fall av undernärda barn på grund av strikt vegansk kost uppmärksammats. Trots det menar Livsmedelsverket att man inte kan avråda föräldrar från att ge sina barn vegansk mat.

Dock ska man som förälder vara noga med att barnet får i sig alla näringsämnen det behöver genom kosttillskott om så behövs. För föräldrar som enbart ger sina barn vegansk kost är det viktigt att följa upp med kosttillskott som innehåller till exempel B12- och D-vitamin.

Det blir mer komplicerat om man har en vegansk diet och det kräver att man kan en hel del om mat. Detsamma gäller generellt om man utesluter vissa livsmedel, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Detta var dock inte fallet i Göteborg där ett 1,5 år gammalt barn bara var två timmar från döden när hon omhändertogs av sjukvården. I det fallet menade pappan i polisförhör att kött är giftigt och att barnet inte fått något kosttillskott utan ”solsken, skratt och kramar”.

Att barnet kunnat bli så undernärt förklaras av att föräldrarna undvikit kontakt med myndigheter under tiden sedan barnets mor blev gravid, något föräldrarna förklarar med att barnet ”inte skulle ägas av någon viss stat”. Man undvek att uppsöka sjukvård in i det sista då deras dotter varit okontaktbar i fem till sex timmar.

— Det är en hemsk värld att dottern skall behöva uppleva ett sjukhus. Det finns nog inte en psykolog i hela världen som skulle säga emot det, menar pappan i polisförhör.

Källa:
Undernärda barn omhändertagna – föräldrar serverade vegansk mat

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om