Ukrainska nationalister tilldelas ministerposter

UKRAINA. Fyra medlemmar av det ukrainska nationalistiska partiet Svoboda tilldelas ministerposter i Ukrainas nya tillfälliga regering, liksom positionen som chefsåklagare. Den nya regeringen är dock inte enbart hoppingivande för landets nationalister.

Svoboda

Efter störtandet av den ukrainska regimen har nu en tillfällig regering tillsatts. I den tilldelas medlemmar av det nationalistiska partiet Svoboda fyra ministerposter samt posten som chefsåklagare.

Ny vice-premiärminister blir Oleksandr Sitj, Andrij Mokhnik blir ekologiminister, Ihor Sjvaika blir jordbruksminister, Ihor Tenjukh blir försvarsminister och Oleh Maknitskij blir landets chefsåklagare. Samtliga är medlemmar i Svoboda.

I tillägg har Dmitro Jarosj, vice ordförande för den nationalistiska paraplyorganisationen Högersektorn, fått ett erbjudande om rollen som vice ordförande i Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd, ett erbjudande som det är oklart huruvida han kommer nappa på. Den föreslagne utbildningsministern Serhij Kvit uppges också tillhöra Högersektorn.

Men den nya regeringen har inte enbart en ljus sida, då den utmärks av ideologisk oenighet. Arsenij Jatsenjuk och Oleksandr Turtjinov, medlemmar i det liberalkonservativa och pro-europeiska partiet Batkivshchyna, blir ny premiärminister respektive president.

Denna regering är dock bara tillfällig och ett nytt presidentval kommer dock hållas den 25 maj i år.

Källor:
Олександра Сича призначено віце-прем’єр-міністром України
Arseniy Yatseniuk poised to become Ukraine prime minister (registrering krävs för åtkomst)

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments