Ukrainas president vill bli av med rysk-ortodoxa kyrkan: ”Åk hem till Ryssland!”

UKRAINA. Trots att över hälften av Ukrainas befolkning är ortodoxt kristna vill landets västvänlige president inte se den rysk-ortodoxa kyrkan i landet. ”Åk hem!”, uppmanar han den rysk-ortodoxa hierarkin i Ukraina i ett uttalande, trots att det är i Ukraina som kyrkan har sin vagga.

Ortodoxa präster som är lojala med Moskvapatriarkatet under den så kallade Euromaidan 2014.

Ukrainas västvänlige president Petro Porosjenko tycker inte om att den rysk-ortodoxa kyrkan agerar i Ukraina. Detta trots att den ortodoxa kyrkan i Ukraina – som står under Moskvapatriarkens jurisdiktion – har existerat i landet i över 1 000 år.

Porosjenko vill istället att Ukrainas ortodoxa befolkning ska tillhöra den lilla schismatiska kyrkan som kallar sig ”Ukrainsk-ortodoxa kyrkan under Kievpatriarkatet” och som inte erkänns av majoriteten av världens ortodoxa kyrkor.

Enligt Porosjenko har Ukraina väntat att bli en autokefal – med andra ord självständig – ortodox kyrka sedan landets kristnades 988. Landet hette då Rus och inte Ukraina och det var där som den rysk-ortodoxa kyrkan föddes, som senare kom att bli dagens Moskvapatriarkat – samma patriarkat som Porosjenko nu vill att de ukrainska ortodoxa biskoparna ska bli självständiga från.

Den officiella ortodoxa kyrkan i Ukraina, som fortfarande tillhör Moskvapatriarkatet, är dock nöjd med situationen och menar att tanken med en autonom ortodox kyrka rimmar illa med tanke på att Ukraina är den rysk-ortodoxa kyrkans vagga.

”Det är ett fullständigt absurt, löjligt uttalande. Ukrainas konstitution garanterar ett skydd för Kyrkan, och speciellt denna, vilken föddes på territoriet som är det moderna Ukraina, existerade här i över 1 000 år, och vägledde vårt folk”, skriver Ukrainsk-ortodoxa kyrkan under Moskvapatriarkatet i ett uttalande, där man också tillägger att kyrkan gav sin välsignelse till Ukrainas självständighet 1991.

I ett unikt och historiskt beslut har kyrkokonflikten i Ukraina lett till att rysk-ortodoxa kyrkan valt att bryta banden med patriarken i Konstantinopel. Detta efter att Konstantinopel valt att stödja ett självständigt Kievpatriarkat.

Källa:
‘Go home!’ Ukrainian President Poroshenko calls for Russian Orthodox Church to be purged

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
9 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Grottbjörnen
Grottbjörnen
1 år sedan

(((någon))) stör sig på en stark kristenhet som de inte kontrollerar kanske?

Caesar-Aurelius
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Enligt Russia 1 (Россия-1) var Porkys far, Alexey Valtsman, en jude från Odessa, som år 1956 tog sin frus, Yevgenya Poroshenkos, efternamn.

Victor
Victor
1 år sedan

Någon som är förvånad?

Karl-Путин A
Karl-Путин A
1 år sedan

Tanken från den (((självutvalda maktelitens))) sida i Ukraina är att stänga alla ryskortodoxa kyrkor, förvandla dem till lagerlokaler efter att de plundrats på allt värdefullt och begå folkmord på miljontals ryssar.

Känns mönstret igen från judarnas Lenin och Stalin terrorstat Sovjetunionen?

Grottbjörnen
Grottbjörnen
1 år sedan

ska man nu gå in på saker rent religiöst så är det ju enligt islam ”rum” och muslimer som ska slåss tillsammans på den goda sidan innan domedagen, med rum menas rom, vad muhammed och araber på den tiden kallade ”rum”, alltså romarriket, var byzantium och den ortodoxa kyrkan, alltså är det ryssland som är arvtagaren till den romerska ortodoxa kyrkan idag, lite flummigt kanske, men är man troende så kan man se liknelserna, kan tänka mig att det som menas är att de krista och de muslimer, som är guds folk, som har fått upp ögonen för att judarna,… Läs mer »

Klaus
Klaus
1 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

De kristna och de muslimer skall inte slåss tillsammans i Europa eftersom muslimer hör inte till Europa. De får gärna bekämpa judar i Orienten och i Israel, men det gör de inte, de bekämpar kristna i Orienten och får bekämpa de kristna också i Europa under marxistiska ockupationsregeringar.

Grottbjörnen
Grottbjörnen
1 år sedan
Reply to  Klaus

absolut inte, dessutom är de muslimer som kommer hit ”smutsiga” enligt islam eftersom de tar del av kristen välfärd, men om tex. grupper som hezbollah vill alliera sig med oss nationasocialister i ett framtida världskrig så säger jag inte nej sålänge de inte vill bo i europa, vilket de inte vill…men de flesta araber skulle nog bli glada av att höra denna tex: https://www.youtube.com/watch?v=Nm6AEfkKxbQ

Karl-Путин A
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Bara det faktum att muslimerna dricker vatten som vi otrogna kristna hundar tillhandahåller gör dem mer än ”smutsiga”. Men inom islam, liksom systerreligionen judendom finns det ursäkter för allting så länge det gagnar en själv eller ens religion.

Grottbjörnen
Grottbjörnen
1 år sedan

islam är knappast en ”systerreligion” till judendom, både islam och kristendom är ganska klara i skrifterna om judefrågan och vad som ska göras åt den…