Ukrainas politiske analytiker uppmanade Kiev-regimen att ”utrota ryska journalister”

UKRAINA. Ryska myndigheter har inlett en förundersökning mot Ukrainas analytiker Yuri Romanenko gällande anstiftan till mord. Romanenko uppmanade nyligen till mord på ryska journalister som rapporterar från Donbass.

Fotografen Andrey Stenin dödades av Kiev-styrkor.

Fotografen Andrey Stenin dödades av Kiev-styrkor.

Det var i april i år som Yuri Romanenko, chefen för Kievs politiska analyscenter ”Stratagem”, uppmanade till mord på ryska journalister. Detta skedde under en konferens på Harvard-universitet i USA och texten publicerades sedan också på Romanenkos Facebook-sida.

Ukrainas militära styrkor måste selektivt och noggrannt utrota ryska journalister som täcker situationen i Donbass. De måste utfärda en order till krypskyttar att människor ”Press” på sina hjälmar är prioriterade mål.

Ryska myndigheter öppnar nu upp ett brottmål mot Romanenko. Rysk lag tillåter att åtala utländska medborgare som begår brott utanför Ryssland om dessa brott riktar sig mot dess medborgare eller mot statens intressen, uppger Vladimir Markin, talesperson för den ryska utredningskommittén som handhar ärendet.

— Utredarnas uppfattning är att materialet innehåller destruktiva uppmaningar som skulle kunna leda till att ukrainska tjänstemän och militärer begår massmord på ryska medborgare som arbetar som journalister, kommenterade Markin på en presskonferens igår.

Utredningskommittén, Rysslands nya brottbekämpningsorgan som ska utreda särskilt farliga högprofilsbrott, kommer att utreda Romanenko för anstiftan till hat, vilket kan ge två års fängelse, och anstiftan till massmord som kan leda till livstids fängelse. Samma utredningskommitté inledde i mars en förundersökning mot den amerikanske generalen Robert H. Scales som i Fox News talade om att lösningen på Ukraina-krisen var att ”döda ryssar”.

Att Ryssland ser allvarligt på Romanenkos uppmaningar beror på att ukrainska styrkor i flera fall dödat ryska journalister. I juni 2014 blev två journalister – Igor Kornelyuk och Anton Voloshin – dödade av ukrainska granater när de filmade flyktingar som lämnade ett område som Kiev-styrkor attackerat. I september bekräftades att krigsfotografen Andrey Stenin hade dödads efter att hans bil beskjutits av kulspruteeld när han färdades i en konvoj av flyende civila.

Också ukrainska journalister lever farligt i Ukraina. Förra månaden lönnmördades den oppositionelle journalisten Oles Buzina, vilket var det nionde mordet på oppositionella i Ukraina under de senaste månaderna.

Källa:
Ukrainian political analyst’s call to ‘exterminate Russian reporters’ gets criminal probe

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om